16425712_1857091577908848_3585955006468115806_nРедица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на столицата във вторник сутринта.

Акцията е дело на неправителствената организация “Спаси София” и артиста Ивайло Христов.

Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов.

На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града – “Върви, народе обгазени”, “Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве”, “София – европейска столица на смога” и “Смогът покрива всичко, освен лошата политика”.

От “Спаси София” алармират, че проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна са закъснели.

София е най-мръсната столица в Европейския съюз, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в столицата жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха превишаване на нормите над 8 пъти. Измерените стойности на фини прахови частици бяха над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3 в събота и неделя.

16427441_1857091387908867_4246755549466617382_n“Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява”, казват от “Спаси София”.

Неправителствената организация призова управляващите да спрат да игнорират проблема с мръсния въздух в София.

Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили, преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво, увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От “Спаси София” смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни.

Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси.

От “Спаси София” очакват лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажира с проблема и да предприеме бързи, конкретни и категорични действия. В противен случай от организацията заявиха, че са готови и на ефективни протестни действия.