Художникът Христо Комарницки не се нуждае от представяне. От години всеки ден карикатурата му на последна страница във вестник “Сега” обикновено е най-точният образ на значимото събитие от деня. С неподражаема ирония той реагира на български и световни новини, герои, тенденции.
Публично известно е, че вече бившият премиер Бойко Борисов трудно приема карикатурите, в които е герой и изразяваше недоволство дори как е рисуван. А без преувеличение може да се каже, че Комарницки е следил Борисов и други политици по-дълго от повечето репортери, които ги отразяват. Ден след ден, година след година. Затова в края на втория мандат на Борисов като примиер избрахме да зададем на него няколко въпроса за бъдещето на лидера на ГЕРБ, оценката му за Борисов 2.0 и за политиците и чуствителността им към карикатурите.

Преди време Бойко Борисов, за когото е ясно, че се дразни от вашите карикатури, ви поиска поне благодарност, че с него си изкарвате заплатата. Вие му отговорихте, че кариерата ви не започва с него, нито свършва с него. Сега той приключва втория си мандат като премиер, преждевременно – според вас свършва ли политическата кариера на Борисов?

– Тези дни подготвях ретроспективна изложба от мои карикатури на всичките български президенти от прехода. Подбрах над 100 рисунки от последните 29 години, но Борисов го нямаше на нито една от тях.

Мисля, че политическата кариера на г-н Борисов още не е започнала. Когато го видя да участва в истински политически дебат, да защитава идеите си в словесен сблъсък, може да повярвам, че е станал политик.

Вие го следите и рисувате от години – как се променя Борисов според вас? Откривате ли разлики…имаше опит за Борисов 2.0 в началото на този мандат?

– Заобли се. Застрашително започна да клони към 0. Иначе Борисов имаше много версии, и от всичките хардуерът се увреждаше.

Какъв отпечатък остави управлението му върху медиите?

– Жълто-кафяв. Неговото правителство бе първият български кабинет, обслужван от булевардни медии, които се вживяват в ролята на официози.Любимата ви карикатура на Борисов?

– Много са, но все пак…ето тази:

Христо Комарницки: Политическата кариера на Борисов не е започвалаЛюбимата карикатура с герой – Бойко Борисов
Автор: Христо Комарницки[Сега]

Освен художник, може да се каже, че сте политически наблюдател – имате ясна и силна позиция по много теми – какво очаквате от изборите?

– Твърде кратко време има за предизборна кампания и подготовка. Така че нищо съществено не очаквам от предстоящите избори, но от по-следващите може да има по-добър резултат – някаква относително стабилна управляваща формация.

Новият ви герой в последните дни е президентът Радев. Има ли карикатуристът любими герои и риск да “работи” само с тях?

– Художникът на политически карикатури работи с “подръчни материали” – каквото му предостави обществото. С течение на времето всички герои се превръщат в любими рожби на автора.

Но животът е жесток. Когато някой слезе от сцената, в това число политическата, той престава да е интересен на публиката. Няма никакъв смисъл карикатуристът да продължи да го следва, дори това да е неговият любим герой.

Колко важно е политиците да могат да приемат сатирата, да имат чувство за хумор?

– Важно е за тях самите преди всичко. Ако искат да съхранят образа си, не трябва да чупят огледалото.

Във “Фейсбук” вече има група “Дружество на невъзпитаните карикатуристи” – каква е задачата й?

– Групата “Дружеството на невъзпитаните карикатуристи” (ДНК) има задача “да окупира Фейсбук” и да го превърне в средище на добрата сатирична рисунка.

Какво е според вас бъдещето на политическата карикатура ?

– Бляскаво. Единственият проблем е, че политиците много често и все по-лесно се превръщат в живи карикатури и не оставят много поле за въображението на карикатуриста.

Новата карикатура на Христо Комарницки след смяната на властта между Борисов и служебният премиер Огнян Герджиков:

 

 

Христо Комарницки: Политическата кариера на Борисов не е започвала

Автокарикатура
Фотограф: Христо Комарницки

Дата: 28.01.2017 09:49
Източник: www.dnevnik.bg
Автор: Петя Владимирова