Silva-ZurlevaОт началото на следващата седмица 15 автори и продуценти започват колективно дело срещу Нова тв за това, че в предаването „София – ден и нощ” са използвани над 90 музикални парчета с неуредени синхронизационни права. Това обясни рапърът и продуцент Петър Петков-Гетомен, който се е захванал да представлява колегите си. Поне 32 000 лева изискват те от медията, която е копродуцент на риалитито, заедно с „Идалго продъкшънс”, каза Петков. Според него проблемът е колкото материален, толкова и етичен.

Представител на „Идалго” не се е свързал с нито един от правоносителите (автори, изпълнители и продуценти), за да уговори използването на творбите им. Имената им не са споменати в титрите. Не им е заплатено за това, че музиката им звучи в предаването. Изобщо не им е искано разрешение за използването на парчетата. Продуцентите обяснили на Петков защо не са осъществили контакт с изпълнителите и продуцентите: „Нямаме им телефоните.”По закона за авторското право продуцентът на риалитито е длъжен да се договори с всеки отделен правоносител дали може да използва всяко конкретно парче или части от него като „фон” за „София ден и нощ”. Това е така нареченото синхронизационно право.

Като потребител на продукта „София – ден и нощ” Нова тв отхвърля да има отговорност за това, че риалитито нарушава закона. От телевизията обясняват в писмо до Петков, че това е външна продукция, от която са получили уверение, че правата са уредени. Но това не е съвсем така, смята Петков. Нова тв е съпродуцент на шоуто, казва той и обяснява, че това е вписано в договорите, сключени с актьорите.

За да е всичко законно, в подобна ситуация една телевизия трябва да се е погрижила за уреждането на две права – освен синхронизационното има и право на излъчване. Второто е относително лесно за уреждане, тъй като медията просто трябва да декларира каква музика е използвана и да заплати това, което се изисква от представителя на музикантите; в случая това е агенцията, която представлява 95% от съвременните музиканти – „Музикаутор”. Тези права са изплатени.

Синхронизационното право обаче, макар и да е част от авторските права, не може да бъде представлявано колективно, понеже става дума за използване на откъси от произведения, модифицирането) им и т.н. – неща, които трябва да разреши всеки конкретен автор. Практиката е продуцентите на продукциите да се свържат поотделно с всеки от авторите или праводържателите на музиката, която смятат да използват.

Единственият орган, който би могъл да наложи глоба за това нарушение, е Министерството на културата, което обаче от края на април 2016 г. не е взело становище. Другата организация, която би могла да се застъпи за правата на музикантите – БМА, също не е изказала становище.
Юристът на Нова тв Петя Димова не пожела да коментира намеренията на Гетомен и хората, които са му делегирали права, и пренасочи въпросите на „Труд” към пиаротдела на телевизията. Директорът на телевизията Силва Зурлева обаче коментира така: „Да, разбрах, че Петър Петков се готви да заведе дело. Нека го заведе. Това е стар казус. Не смятаме, че имаме вина по случая, и не мисля, че сме уязвими от правна гледна точка. Ние купуваме готов продукт с уредени права от Красимир Банков и неговата фирма „Идалго продъкшънс”. Нова тв не е копродуцент на „София – ден и нощ”, пояснява тя. И е категорична: Не дължим извинение.”

Дата: 28.01.2017 00:01
Източник: Труд – стр. 18; 19