Сега четете
Огнян Герджиков е служебният премиер

Огнян Герджиков е служебният премиер

655-402-prof-ognian-gerdzhikov-spravedlivostta-e-najdeficitnata-stoka-v-bylgariia

С друг свой указ, подписан също днес, президентът Румен Радев назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Проф. Герджиков е роден през 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“.  Автор е на десетки монографии в областта на търговското право.

Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993 – 1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността.

Причината за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Вижте и

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден „Стара планина“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре