Теодор Ушев е номиниран за награда „Оскар” за филма канадската продукция „Сляпата Вайша” по разказ на Георги Господинов. Филмът се класира в категорията късометражни анимационни филми.

Теодор Ушев Роден е на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност „Графичен дизайн“ в Художествената академия.

 

Кадър от филма "Сляпата Вайша"

                                  Кадър от филма “Сляпата Вайша”

 

В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те години на ХХ в. Понастоящем живее в Монреал, Канада и представя тамошния Национален филмов борд на кинофестивалите, в които участва. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания. От 2010 г.

Той преподава и води майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Великобритания и Будапеща.

Романтичният мюзикъл „Ла ла ланд” оглави списъка с номинираните за наградите „Оскар” филми с 14 номинации, включително за най-добър филм, актьор, актриса и режисьор на Деймиън Чазел.

За най-добър режисьор са номинирани още Денис Вилньов за “Arrival”, Мел Гибсън за “Hacksaw Ridge”, Кенет Лонърган за “Manchester by the Sea” и Бари Дженкинс за “Moonlight”. За най-добър филм ще се състезават “Arrival”,”Fences”,”Hacksaw Ridge”,”Hell or High Water”, “Hidden Figures”,”La La Land”,”Lion”,”Manchester by the Sea”, “Moonlight”.

Статуетката за най-добър чеждестранен филм ще си оспорват “Land of Mine” (Дания), “A Man Called Ove”, (Швеция), “The Salesman” (Иран), “Tanna” (Австралия), “Toni Erdmann” (Германия).

Най-добър актьор ще бъде избран измежду Кейси Афлек за “Manchester by the Sea”, Андрю Гарфийлд за “Hacksaw Ridge”, Райън Гослинг за “La La Land”, Виго Мортенсен за “Captain Fantastic” и Дензъл Уошингтън за “Fences”.

Петте финалистки в битката за най-добра актриса са Изабел Юпер, Рут Нега, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп.


източник: БГНЕС