На официална церемония пред “Паметника на незнайния воин” президентът Росен Плевнелиев сдаде властта на новия президент Румен Радев.
Церемонията започна с позиционирането на гвардейските роти и гвардейския духов оркестър пред “Паметника на незнайния воин”.

На мястото вече са и вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова.

За церемонията пристигнаха шефът на НС Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов, който беше придружен от медийния секретар на новия президент Елена Йончева. Присъстват министри, депутати и чужди дипломати. Присъстват Патриарх Неофит и омбудсмандът на България Мая Манолова.

Пристигнаха президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев. Първи гвардейците поздрави Плевнелиев, а впоследствие това направи и Радев, който преди това се поклони пред знамето.

Двамата президенти се поздравиха и се отправиха към официалната трибуна.

Първи реч произнесе Росен Плевнелиев. Той отново повтори, че е държал правилната посока на България.

Дадох, но не взех. Търсих не рейтинг, а истината, каза Плевнелиев.

Той призова новия български президент да не се отклонява от демократичните ценностти, защото никой президент досега не е допускал такава грешка.

След Плевнелиев реч произнесе и новият президент Румен Радев.

В нея той обърна особено внимание на българската армия, като подчерта, че е и върховен главнокомандващ. Радев призова да не се вглеждаме в миналото, а да се обърнем към бъдещето. Той отново потвърди, че бъдещето на България е в ЕС.

След речите на президентите последваха 21 топовни салюта и химнът на България.

Двамата президенти поднесоха венци пред “Паметника на незнайния воин”.

Последва тържествен марш на гвардейските части пред погледите на двамата президенти и официалните лица.

Следва сдаване на властта в сградата на президентството, но преди това двамата президенти ще присъстват на тържествен молебен в Храм – паметника “Св. Александър Невски”.