Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за компромиси с новия президент на САЩ Доналд Тръмп по въпроси като търговията и отбранителните разходи.

На пресконференция в германския град Шонтал, излъчвана на живо по електронните медии, Меркел говори с много по-сговорчив тон по адрес на Тръмп, отколкото вицеканцлера Зигмар Габриел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Социалдемократът Габриел, който е и министър на икономиката, каза в петък, че Германия трябва да се готви за “неравен път” през мандата на новия американски президент.

“Той разкри убежденията си съвсем недвусмелено в речта по встъпването в длъжност”, изтъкна Меркел, ден след като Тръмп се зарече да сложи Америка на първо място.

“Твърдо вярвам, че най-доброто за всички нас е да работим заедно, основавайки се на правила, общи ценности и съвместни действия в международната икономическа система, в международната търговска система и да допринасяме за военните съюзи”, каза германският канцлер пресконференцията.

Тя изрази своята увереност, че трансатлантическите отношения няма да бъдат по-малко важни в следващите години, отколкото бяха през последните години.  “Аз ще работя за това. Дори когато има различни мнения, компромиси и решения могат да бъдат най-добре намерени, когато ние обменяме идеи с уважение.”, подчерта Меркел.

Канцлерът на Германия обеща да работи за запазването на отношенията, даже ако има различни мнения, при което “компромисите и решенията най-лесно ще бъдат намерени, когато обменяме идеи с уважение”.

Отношенията със САЩ, които са най-големият търговски партньор на Германия, вероятно ще бъдат гореща тема в кампанията преди изборите в Германия през септември, подчерта Меркел.