Около 560 000 потребители на микроблоговете на Туитър бяха автоматично и без тяхното съгласие абонирани за официалния акаунт на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Грешката призна снощи генералният директор на мрежата от микроблогове на Туитът Джак Дорси, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Бившият президент Барак Обама е ползвал създадения за него акаунта POTUS44 (44-президент на САЩ). В резултат на нарушение в системата автоматично неговите абонати са били прехвърлени и към официалната страница на американския лидер – POTUS (Президент на САЩ), предоставен за ползване от Тръмп, като всички съобщения на предишния държавен глава са били свалени от него.

Освен това грешката е засегнала и някои бивши абонати на POTUS, които решили да се отпишат от този акаунт, когато той е бил на Обама.

“По наша оценка общо засегнатите от случилото се са около 560 000 души. Това беше грешка, това е неправилно, ние я признаваме и поднасяме извинения”, написа в Туитър Дорси.

По думите му подобна е била ситуацията и с редица други акаунти, включително и с официалната страница на вицепрезидента на САЩ и говорителя на Белия дом.

Дорси заяви, че в момента всички последици от случилото се са отстранени.

След встъпването си в длъжност Тръмп започна да използва официалния президентски акаунт в Туитър, но продължи да публикува съобщения и на личната си страница в тази социална мрежа.

Републиканецът отделя повишено внимание на социалните мрежи като средство за информиране и общуване с поддръжниците си.

За неговата лична страница в Туитър са абонирани над 21 милиона души.

източник: dnes.dir.bg