1405

69-годишният син на кралицата на Великобритания Елизабет II отдавна критикува климатичните промени, предизвикани от човешката дейност. Принцита на Уелс написа книгата “Климатични промени” заедно с бившия директор на международната мрежа от природозащитни организации “Приятели на Земята” Тони Джунипър и климатоложката от университета в Кембридж Емили Шъкбърг, съобщи издателството “Пенгуин букс”, цитирано от Асошиейтед прес.

Книгата, представена в неделя, е част от поредицата “Лейдибърд”, която е насочена към деца, но напоследък има успех и сред по-широк кръг аудитория. Изданията са с илюстрации, но предлагат на възрастните сбити тълкувания на понякога предизвикателни теми.

Други от книгите в поредицата включват трудове за еволюцията и квантовата механика. Корицата на “Климатични промени” изобразява наводнението в Ъкфийлд, югоизточна Англия, от октомври 2000 г.

По данни на издателството книгата ще бъде пусната на пазара след 10 дни – на 26 януари. Авторите й я определят, като базово ръководство за възрастни по въпросите на климатичните промени.

Идеята за написването на тази книга се е породила у принц Чарлз по време на Конференцията за климата в Париж през 2015-та година. Тогава той си дава сметка за липсата на общодостъпна литература по тази сложна тема.