Ще бъдат затваряни превантивно за обработка пътни участъци и цели области срещу възникване на поледици.

Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ превантивно ще затваря за движение участъци от републиканската пътна мрежа, както и цели области, за извършване на обработка на пътищата с цел предотвратяване на пътно-транспортни инциденти при очакваните валежи от “леден дъжд” в следващите часове и обледяване на пътните настилки.

Това съобщиха от пресцентъра на АПИ, цитиран от БТА. В областите Плевен, Ловеч, София, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Силистра, Бургас и Стара Загора вали дъжд, който се очаква да преминава постепенно в “леден дъжд”.

Ще има условия за възникване на поледици. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и скорост съобразена с конкретната пътна обстановка, като спазват указанията на контролните органи и не навлизат в участъците, затворени за движение на МПС.

АМ “Тракия” в областите Бургас и Ямбол от пътен възел “Зимница” до гр. Бургас е отворена с ограничение на скоростта 80 км/ч. По АМ “Люлин” в област София при тунел 1 /района на Мало Бучино/ има ограничение за движение в дясната активна лента на лява тръба /посока София/, поради превантивен ремонт до 31 януари. Останалите магистрали са отворени.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

източник: dnes.dir.bg