Ако сте от хората, които вярват, че днес може да им се случи всичко най-лошо на света, вашата диагноза е трискайдекафобия (на старогръцки: τρεισκαίδεκα – „тринадесет“ и φόβος – „страх“). Тези, които страдат от нея, избягват всичко, което по някакъв начин съдържа числото 13 – етаж или апартамент от сграда, номер на улица, брой столове около масата или гости за вечеря , съобщава vesti.bg..

Още любопитни факти за днешния ден.

Страхът от петък 13-и се корени още в християнството. Исус е разпънат на кръст в петък и оттогава този ден се смята за лош. В Средновековието в петък не се провеждали сватби, а хората, които тръгвали на път, избягвали да го правят точно в този ден.

Относно датата, 13 души са присъствали на Тайната вечеря в нощта преди разпятието на Исус, а предателят му Юда е бил 13-ят, който идва на вечерята.
Съществува и скандинавска версия за фаталното число. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.

Във Франция се заразили с чувството на страх от петък 13-и заради лошо стечение на обстоятелствата. Година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива да се канят само 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието на числото. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

Във всеки месец, който започва в неделя, 13-ият ден е петък. През 2017 г. това се случва два пъти – през януари и през октомври.
Най-дългият период, през който може да няма нито един петък 13-и е 14 месеца.

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая.

Още съвпадения: Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви, като Джак Изкормвача (Jack the Reaper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), и Теодор Бънди (Theodore Bundy).

Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г.

В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от “Кентърбърийски разкази” на Чосър, където се казва: “И цялото това нещастие се стоварва в петък”.

Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата – 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

По света над 60 млн. души твърдят, че изпитват страх от днешния ден. Някои от тях не ходят на работа, не карат кола, дори не стават от леглото. Сред политиците, които страдали от трискайдекафобия, бил американският президент Франклин Рузвелт. Той не пътувал в петък 13-и не давал вечери за 13 души.

Сред известните личности, родени на петък 13-и, са Маргарет Тачър, Самюъл Бекет, Фидел Кастро и режисьорът Алфред Хичкок.

Освен петък 13-и в някои испаноезични страни смятат и вторник 13-и за ден на лош късмет, защото го свързват с римския бог на войната Марс.
За много хора обаче 13 е късметлийско число. Сред тях е певицата Тейлър Суифт. Рождената ѝ дата е 13, навършила е 13 години на петък 13-и, първата ѝ песен е имала 13 секунди интро.