001_violinМинистерство на културата е обявило обществена поръчка за избор на застраховател на класически музикални инструменти, частна държавна собственост. Срокът на застрахователния период е една година и влиза в сила от 01 февруари 2017 г., а териториалният обхват на застраховката е за страната и чужбина, предаде репортер на БГНЕС.
Стойността на поръчката е 25 000 лв. Обект на застраховка са три цигулки, едно виолончело и един роял. Две от цигулките са уникални по своята изработка и стойност – едната “Гуарнери дел Джезу” е изработена през 1733 година и нейната “балансова” стойност възлиза на 4,6 млн. лв., другата “Страдивариус” е изработена през 1716 година и нейната “балансова” стойност също възлиза на 4,6 млн. лв.
Застрахована ще бъде цигулка “Джофредо Каппа”, изработена 1691 година и с “балансова” стойност от 215 197 лв. Обект на застраховка ще е и виолончело “Матео Гофлиер” от 1726 г., чиято “балансова” стойност е 1,5 млн. лв. Тези музикални инструменти са предоставени за концентриране в страната и чужбина, става ясно от документацията на МК.

Застрахован ще бъде и 100-годишен френски роял, който се намира в Галерия “Средец” на министерството. Основното покритие на застраховката е пожар, наводнение, друго природно бедствие, злоумишлени действия, кражба, рискове при транспортиране и други.