Сега четете
Тайният език на момичетата в Instagram

Тайният език на момичетата в Instagram

AVV_8400Ето как бавно, но сигурно, момичетата превърнаха приложението за споделяне на снимки в барометър за популярност

Тайната едва ли е нещо ново на Планетата на момичетата, би ви отговорило всяко момче и би добавило, че момичетата знаят как умело да избягват любопитните въпроси на възрастните. А и кой би ги винил за това? От малки те се научават как да го играят „доброто момиче“, да бъдат мили, да избягват конфликтите и да се сприятеляват с всички. Непосилна задача (нещо на което се учех в продължение на десетилетия) – така че момичетата отговарят, прикривайки истинските си чувства.

Влезте в Instagram: платформа, в която емоциите се развихрят и където неувереността може да предизвика още по-голяма бомба. В момента приложението за споделяне на снимки е пчелата майка на социалните медии. В проучване, публикувано по-рано този месец, 75% от тийнейджърките заявяват, че за тях Instagram е основно приложение. Instagram позволява на потребителите да споделят своите снимки, да „лайкват“ и коментират постове на своите приятели. Надпреварата за „лайкове“ насърчава креативността им и с помощта на филтри и други устройства, обработват изображенията, които споделят така, че да бъдат по-харесвани. Простотата на Instagram – това са просто снимки, нали? – успокоява родителите, които до смърт се страхуват децата им да не бъдат тормозени във Facebook и Twitter.

Всъщност, обикновеността на Instagram е измамна: погледнете по-внимателно и ще откриете Розетския камък* на момичешките тревоги: начинът тийнейджърките да разгадаят какво всъщност връстниците им мислят за тях (Коментарът, който тя направи за роклята ми шега ли беше или наистина си го е мислила?) , кой ги харесва (Защо не са ме тагнали в тази снимка?), дори могат да разберат колко е броят на хората, които ги харесват (ако публикувате и получите твърде малко харесвания, може да почувствате „Instaсрам“, по думите на едно момиче). Те могат да бъдат обсебени от своите приятелства, да правят мониторинг на увеличаването и намаляването на търсенията и харесванията на профилите им в детайли. Могат да използват стратегии при публикуването – в часове, когато трафикът е по-голям, когато знаят, че по това време връстниците им са в Instagram, за да убият време.

„Лайковете“, в края на краищата, са публична, материална, успокояваща проява на социалния статус на едно момиче. Това не е била целта на създателите на това приложение, разбира се, но все пак психологически момент има. Проучванията сочат, че 12-13-годишните не са достатъчно уверени в себе си. За тях Instagram е новият начин да преследват онова хипнотизиращо чувство да бъдат харесвани. Това ги увлича. Instagram става мерна единица за тяхната популярност и те се учат да манипулират успеха си.

Ето няколко от начините, които момичетата използват, за да превърнат Instagram от платформа за споделяне на снимки в нещо повече:

Да знаят какво приятелите им наистина мислят за тях

Там, където възрастните тагват местоположението си на снимка, момичетата ще разменят „лайкове“ в замяна на други неща, които връстниците им отчаяно искат: „ТВН“ (б.а. От английски – „трябва да бъда честен“). Превод?

Ако лайкнете снимка на момиче, тя ще ви остави коментар „TBH“. Например: „TBH, ILYSM“, което означава „Трябва да бъда честна, обичам те толкова много.“ Или, по-двусмисленото: „Трябва да бъда честна, ние с теб не излизаме толкова много“.

Да премерят колко много даден приятел ги харесва

В този случай, момичето търгува със значението на „лайка“. Приятел ще хареса снимката й – в замяна на друго парченце честност: „по скалата от 1 до 10 – колко много ме харесваш?“, „кое е най-хубавото от външния ми вид?“, „отговори на въпроса: приятели ли сме от 1-10?“ и много други. Тайно, всяка девойка се надява на отговор „BMS“, или „счупи ми скАлата“, най-голямото постижение – признанието, че си падаш много по нея.

Като публичен барометър за популярност

Instagram ви позволява да тагвате вашите приятели, за да оповестите на всички, че сте публикувал нова снимка с тях. Момичетата правят приложението още по-добро: те публикуват снимки на сцена, в която не присъстват хора – например, залез. Все пак тагват хора, които обичат и добавят любящи коментари. Това е един вид социална медия с призив за създаване на „BFF” – “най-добрите приятелки завинаги“. Момичетата го правят и защото броят на таговете, които получават, е знак за популярността им. „В колко снимки сте тагнати е важно“, убедена е 12-годишната Шарлот.

Да публикувате BFF („Най-добри приятелки завинаги“) е публична демонстрация на харесване

Огърлицата с разбито сърце ли ви подари вашият приятел или приятелка? E, няма значение, това е отживелица, от ерата на телефоните с шайба. Сега на мода са “Instagram био” – няколко реда, публикувани в горната част на страницата. Момичетата го правят, за да покажат на всички хората от вътрешния си кръг. Но не е необичайно, след скандал или лош ден част от тях да бъдат заличени, много унизително, пред погледа на всички други приятели.

Място за отмъщение

Ядосана сте на това момиче? Не го тагвайте, то очевидно е на снимката. По-добре изрежете лицето й от цялото, а още по-добре – публикувайте снимка, в която въпросното момиче го няма. Това са кодирани съобщения, които възрастните пропускат, но момичетата виждат ясно. Едно момиче може да публикува снимка на купон, на който приятелка не е била поканена, на интимна среща с преспиване или вечер навън, на концерт. Дори не е необходимо да спомене името на липсващото момиче. Тя знае, че другото момиче го е видяло. Това е красотата на Instagram: домашната работа, която със сигурност всяко момиче подготвя.

Вижте и

Място за лична реклама

Натискът над момичетата расте – да са умни и талантливи вече не е достатъчно, те трябва да имат “гърли” стил, да са секси и отворени. В едно проучване от 2011, 74% от девойките казват пред Изследователския институт Girl Scout, че момичетата живеят измислен двоен живот онлайн, в който умишлено прикриват своята интелигентност и добро възпитание, и се преструват на забавни и отворени. В Instagram, момичетата могат да проектират персона, която нямат време или позволение да бъдат, не могат да се покажат така в класната стая: популярни, социални и секси. Да култивират определен вид за тях е толкова важно, че задължително всички момичета минават през етапа на „фотосесиите“, както е при фотографите, за да направят най-добрите снимки, на които визуално да се откроят. (плюс съвместна фотосесия, за да е по-достоверно приятелството.)

Място за разработване на колажи за рождения ден

Спомняте ли си, когато отивахте на училище във важния за вас ден, развълнувани да видите кой какво е написал, изрисувал или залепил на шкафчето ви в коридора? Сега момичетата могат да видят кой ги е поздравил час преди да слязат от автобуса на път за училище. Колажите за рожден ден в Instagram са сложни послания, пълни с вътрешни шеги, кратки видеоклипове и снимки на спомени, от които те дори може да не са част. „Определено има „Обичам те най-много. Обичам те повече от дължината на всички тези постове за рожден ден“, казва една майка. Колажите, които документират интензивността или продължителността на едно приятелство, са шанс да празнувате с приятел или шанс да докажете колко точно сте близки с рожденичката. Въпреки, че повечето момичета знаят какво да очакват от най-близките си приятели, да не получат нито един колаж се приема като директно отхвърляне, споделя един баща. Тук също става дума за конкуренция: друга майка разказва, че приятелка на дъщеря й стояла будна да полунощ само и само да е първата, която ще публикува поздрав на стената й.

Дори и да ви се струва, че момичетата са пристрастени към своя истински и не дотам социален живот, това не е чак толкова лошо – те все още предпочитат компанията на офлайн приятел, пред която и да е онлайн любов, за която трябва да кликат. (В едно проучване, което със сигурност би изненадало повечето родители, прочетох, че 92% от момичетата казват, че биха се отказали от всичките си приятели в социалните мрежи ако това означава да запазят най-добрия си приятел.) И, разбира се, лайковете не са всичко. Както ми каза 13-годишната Лия: „Това, че хората не са ми посветили параграф в Instagram не означава, че те не ме харесват.“

* 1.Розетският камък е фрагмент от голям черен базалтов камък, намерен в близост до Розета в Египет през 1799 година. Съдържа кралски прокламации на три различни езика — народен, гръцки и древноегипетски език. Той е ключът към разшифроването на предишни неразшифровани йероглифни знаци. 2.Езикови онлайн курсове

Рейчъл Симънс е американска писателка. Автор е на книгите „Тайната култура на агресия при момичетата“ и „Проклятието на доброто момиче“. Текстът е публикуван в списание Time.

Дата: 11.01.2017 11:24
Източник: www.clubz.bg сн. Любословие.бг

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре