Китай забранява Pokemon GO

Китай забранява Pokemon GO

pokemon-goPokemon GO безспорно беше една от водещите теми на миналата година. Приложението донесе на “Нинтендо” милиони долари, а феновете бяха толкова много, че играта стана световна сензация. И въпреки че сега голямата тръпка вече е отминала, все още много хора продължават да ловят покемони със смартфоните си.

Но не и в Китай. Там държавният цензор отказва да издаде лиценз за играта и за някои други подобни приложения, докато не бъдат отстранени потенциални проблеми със сигурността. Според китайските власти играта подставя под заплаха транспортната и личната сигурност на потребителите.

Проблемите идват най-вече от опасните ситуации, в които изпадат някои от играчите в опита си да уловят редки покемони. Редица инциденти, някои от които с фатален завършек, бяха регистрирани по време на пика, който играта отчете веднага след пускането си.

И докато инцидентите са солиден повод за притеснения, не са малко и тези, които виждат потенциален проблем в сигурността на личните данни, с които приложението разполага. То работи пряко с локацията на телефона ни. Все още няма яснота относно това как компанията процедира с всичките натрупани данни за активността на потребителите.

Друг проблем пред играта и получаването на лиценз в Китай е фактът, че тя използва картите на “Гугъл мапс”, които са блокирани в страната.

Източник: Ройтерс

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори