Сега четете
Внимавайте с напитките без захар, могат да са опасни

Внимавайте с напитките без захар, могат да са опасни

sugar-freeНяма сериозни доказателства, че напитките без захар ни помагат да се разделим с излишното тегло. Нещо повече – те дори могат да имат вредно въздействие върху здравето и околната среда, твърдят учени. „Съществува едно общо възприятие, повлияно от маркетинг индустрията, според което соковете без захар ни правят по-здрави и слаби, но за това няма никакви солидни доказателства“, заявяват представители на Имперския колеж в Лондон и на два бразилски университета – в Сао Пауло и Пелотас, цитирани от NDTV. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в новия брой на научното издание „PLoS Medicine“, пише Actualno.com.

Оттам става ясно, че т.нар. диетични напитки могат да се окажат фактор при развитието на редица хронични заболявания. От друга страна, вредата за природата е значителна, тъй като производството на 1 литър такъв сок отнема 150-300 литра вода. При това се отделят много твърди отпадъци и налице сериозно кумулативно химическо замърсяване. „Това е особено важно за младите хора, тъй като те консумират безалкохолни напитки в три пъти повече от препоръчваните количества“, коментира Алисън Тедстоун, водещ диетолог в Англия.

Тя напомни, че не просто трябва да заменим една напитка с друга, а да консумираме толкова калории, колкото можем и да изгорим. Глобалните компании за напитки са инвестирали милиони в продукти, съдържащи изкуствени подсладители, в отговор на кризата със затлъстяването в световен мащаб. Според Световната здравна организация, захарта не трябва да бъде повече от 10% от приема на енергия на ден.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре