Сега четете
Днес е Коледа за голяма част от православния свят

Днес е Коледа за голяма част от православния свят

655-402-rozhdestvenska-sluzhba-v-pravoslaven-hram-v-grad-gaza-v-naselenata
Стотици хиляди православни християни честват Рождество Христово днес. Руската, сръбската, македонската, грузинската и украинската православни църкви празнуват Коледа на 7 януари по Юлианския календар.

Ерусалимската православна църква, както и манастирите в Атон и някои протестанти, живеещи по юлианския календар също празнуват Рождество Христово днес. По Юлианския календар отчита летоброенето и Коптската православна църква в Египет.

В Сърбия, Черна гора, Македония, в Северно Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина, в Русия, Украйна и Груия снощи празнуваха Бъдни вечер.

В Москва литургия по повод Бъдни вечер беше отслужена снощи от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил Кирил в катедрала Христос Спасител.

Патриархът поздрави всички православни християни за „големия и спасителен празник Рождество Христово”.

„Рождество е празник на събитията, променили хода на човешката история”, каза патриархът, подчертавайки, че след Рождество „на света, потънал в грях и малко отличаващ днес се от света по онова време, се е появила надежда”, каза светият отец.

bfh91qoajrkepcxacajijnacyku13vfq

Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза Христовото рождество в църква на около 200 км. от столицата – в село Тургиново, където родителите му са били кръстени, а баба му – погребана.

Молитви бяха отправени за опустошена Украйна, както в самата страна, така и в доскоро враждуващата с нея Русия.

Православните вярващи в Сърбия също празнуват Коледа.

Пред белградския храм „Свети Сава” бе запален бъдник, а след това се състоя празнично бдение, отслужено от сръбския патриарх Ириней. В полунощ той отслужи и празнична литургия, с която се известява часът на рождението на Христос и началото на коледните празници по Юлианския календар. Преди това патриархът освети новопостроения храм „Свети Симеон” в Нови Белград, съобщи БТА..

Рашко-призренският епископ Теодосие отслужи литургия в манастира Грачаница в Косово и пожела на вярващите в мир и духовна радост да отпразнуват Бъдни вечер и Коледа. На литургията присъстваха около 150 вярващи, съобщи Сръбската православна църква.

Черногорско-приморският митрополит Амфилохий освети бъдниците пред Цетинския манастир и призова вярващите да дойдат в храма и да „не вървят след лъжливи попове”, предаде ТАНЮГ.

В Македония Коледа също се чества днес.

Вижте и

В Съборния храм „Климент Охридски” в Скопие жители на македонската столица за 19-ти път заедно празнуваха Бъдни вечер, предаде агенция МИА. Премиерът Никола Груевски се обърна към гражданите с посланието да помислят в тази вечер за значението на семейството и за семейните ценности.

Повечето православни християни отбелязват Рождество Христово по стар стил – на 7 януари. България е една от страните, които празнуват не по Юлианския календар, а заедно със Западните християнски църкви – на 25 декември.

За арменците Бъдни вечер се отбелязва на 5-ти, а Коледа на 6 януари.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и от нашия екип на всички, които празнуват днес!

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре