beppe_grillo-e1346315633785-1
Лидерът на италианското популистко „Движение 5 звезди“ и бивш комик Бепе Грило предизвика бурни реакции в Италия с предложението си да се създадат „народни журита“, които да следят „фабрикуващите неверни новини“ медии, предаде АФП.

Ако тези журита засекат лъжи в печатната преса или телевизията, които са обвинявани във фабрикуване на новини за дискредитиране на „Движение 5 звезди“, „редакторът ще трябва със сведена глава публично да поднесе извинения и да публикува вярната версия в началото на емисията или на първа страница на вестника“, написа в блога си Бепе Грило. „Вестниците и телевизията са най-големите фабриканти на неверни новини в страната с цел да гарантират, че хората на власт ще я запазят“, добави той.

Италианските медии реагираха гневно и възмутено. Директорът на новините на частната телевизия „Седем“ Енрико Ментана каза, че ще подаде жалба срещу Грило, а федерацията на италианската преса осъди този „линч“ над журналистите. Това, което предлага Грило, „се нарича фашизъм и хората, които го омаловажават, стават негови съучастници“, заяви сенаторът от левоцентристката Демократическа партия Стефано Еспозито.

Десноцентристката партия „Форца Италия“, основана от Силвио Берлускони (на снимката), пък заяви, че Грило иска да създаде модерна версия на Министерството на народната култура, което е било натоварено с пропагандата при управлението на фашисткия режим на Бенито Мусолини.