Филмът “Цигулар на дявола” с прочутия цигулар Дейвид Гарет, излъчен снощи от БНТ, предизвика много коментари в социалните мрежи. Мнозина пускаха бързи анонси към приятелите си: “Канал 1, Дейвид Гарет” като Паганини”, а след филма следваха обсъждания за гения и дявола.

Действието се развива през 1830г. Виртуозният цигулар Николо Паганини е на върха почти в цяла Европа. Само името му предполага безброй афери и скандали, с които неговият импресарио старателно поддържа интереса на публиката. Лондонската още не е покорена, но предстои…Поканата ще бъде фатална за любовта и светлина за изкуството му.

Много интересен е режисьорът Бърнард Роуз. Лондончанин, той се насочва към бъдещата си кариера едва 9-годишен. 15-годишен печели конкурса за аматьори на БиБиСи с 3-минутен филм. Работи в екипа на Джим Хенсън за „Кукленото шоу“ и „Тъмният кристал„. След филмово дипломиране продължава с клипове в MTV за UB-40, Рой Орбисън, Роджър Уотърс. Режисира „Книжната къща“ за БиБиСи. Освен „хорър“ за киното избира класиците от музиката и литературата – Толстой и Бетовен в „Анна Каренина“ /1997/и „Безсмъртна любима“ /1994/. Връщането в дебютния му жанр е с „Ivansx tape“ – домашно сексвидео с ужасно продължение. Жанрът има голямо предимство за Роуз:: „Най-великото в хоръра е, че е е eдинственият жанр, в който можеш да убиеш целия състав„.

Свободата е водеща и режисьорът отказва кариера в големите компании, за да снима филмите си сам с дигитална камера : „Когато видях първите резултати в новата видеорезолюция с HD-камера, казах само едно: „от днес филмът е мъртъв“. Най-накрая мечтата на Орсън Уелс и Мелиес може да бъде осъществена. Кино на собственото въображение без контрол от корпорациите. Филмът е мъртъв, да живее киното!“

В киното обаче гениите през XVIII век тлъсто се отдават на пороците си, за които кармичното наказание редовно се явява любовта.

Историята на Дяволския цигулар напомня тази на разгулния поет – граф Рочестър /Джони Деп/ в „Либертинецът“ . Но по-сигурно е да играеш остроумен поет отколкото виртуозен цигулар, затова режисьорът Роуз не рискува и в главната роля свири самият Дейвид Гарет. Иначе драмата на гения е същата – пари, жени и много талант до… срещата с Любовта, която бележи раздялата с една страст и началото на друга.

В саундтрака на филма се изявява и Никол Шерцингер. Тя изпълнява заедно с Гарет Io ti penso amore – виж видеото.