Сега четете
Преглед на печата за 3 януари

Преглед на печата за 3 януари

Търговци: Оптимизъм и още магазини
В. Капитал Daily

Раздвижването в икономиката се пренесе и в търговските обекти през 2016 г. Точни данни с колко се е оживило потреблението няма, но повечето търговци усещат ръстове, а показателно е и откриването на нови магазини. Анкета сред мениджъри от сектора показва, че нагласите са ръстът да продължи и тази година. Най-едрата тенденция е, че растат веригите с големи обекти, а при бакалиите има застой, обобщава Мина Дашева от Nielsen. Супермаркетите (над 300 кв.м) и големите магазини (от 101 до 300 кв.м) в страната са едва 3% от общия брой обекти, но през тях минават над 45% от продажбите на бързооборотни стоки и в обем, и в стойност, посочва Дашева пред „Регал“. Nielsen отчита увеличение на продажбите в тях през 2016, както и в средните търговски обекти (от 41 до 100 кв.м).

София с програма: Първи бизнес за младите
В. Стандарт

Проект, който да стимулира предприемачеството сред младите хора, подготвя Столична община. Той ще е за подпомагане на стартиращи фирми на младежи до 29 г., както и за започване на малокъ бизнес. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за „Стандарт“. За целта столичната Агенция по инвестиции, Гаранционният фонд на София и Общинска банка подготвят общ проект, с който ще кандидатстват за финансиране от фонда, управляващ финансовите механизми по европейските програми.

АПИ още анализира снежния ад на магистрала „Тракия“
В. Сега

Лошото време, обилният снеговалеж, силните навявания, нулевата видимост и шофьори, които не преценяват добре възможностите на автомобилите и пътната обстановка, са основните причини за снежната блокада на автомагистрала „Тракия“, продължила от вечерта на 30 декември до следобед на 31 декември. Такова обяснение на събитията даде директорът на „Поддържане на пътната инфраструктура“ към агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Георги Златев.

В МВР си пишат оценки за бонуси към заплатата
В. Сега

В МВР ще се оценяват между „среден“ и „отличен“ и от това ще зависят бонусите за постигнати резултати в работата. Това става ясно от публикувана нова наредба за формиране на допълнителното възнаграждение в министерството. По подобен начин се определят бонусите и сега, само че скалата за оценяване е от 2 до 6. Допълнителни пари за постигнати резултати в МВР се раздават два пъти годишно. Максималната сума се определя всяка година със заповед на министъра, но сумите не са големи.

Вижте и

Над половин милиард не влизат в хазната от отстъпки
В. Монитор

Над 590 млн. лв. ще загуби хазната през 2017 г. заради от прилаганите данъчни облекчения, се посочва в прогноза на финансовото министерство. Парите обаче реално не се изземват от данъкоплатците с определени цели – насърчаване на икономиката на страната или подпомагане на определени групи от обществото. През новата година у нас ще могат да се ползват 39 данъчни облекчения. За 26 от тях има достатъчно информация за да бъде определена стойността им – 590,6 млн. лв., или 0,6% от прогнозния БВП и 2,1% от планираните данъчни приходи.

За 10 г. в ЕС заплатите се увеличиха 2,5 пъти, намаляхме с половин милион души
В. 24 часа

Преди 10 години – на 1 януари 2007 година, България стана пълноправен член на Европейския съюз, влезе в клуба на богатите, най-проспериращата общност от държави на планетата. И стана част от пазар на 500 милиона потребители. Над 2,5 пъти скочи средната работна заплата в България за 10-те години след влизането в Европейския съюз. Това показват сметки на “24 часа” по данни от Националния статистически институт. Последният месец, за който има обявена информация, е септември 2016 г. За него средната заплата у нас е 954 лв. При присъединяването ни към Евросъюза средното месечно възнаграждение в страната е било едва 382 лева. Почти идентични са изводите и ако се използват данните за годишната средна заплата в България. За 2006 г. тя е била средно 4324 лв. и се увеличава около 2,5 пъти до 10 535 лв. през 2015 г. Въпреки това българите продължават да получават най-ниските заплати в ЕС, като работят средно за 1,7 евро на час по данни на Евростат. Заплатите у нас са 15 пъти по-ниски от тези в Дания, където изкарват средно по 25,5 евро на час.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре