Сега четете
България е единствената страна без еврокомисар

България е единствената страна без еврокомисар

euroБългария стана първата страна в историята на ЕС, която няма свой представител в Европейската комисия и не се знае кога ще има.

От 1 януари досегашната вицепрезидентка на ЕК Кристалина Георгиева вече е на работа в Световната банка.

Досега от 1958 г. насам при смяна на еврокомисар винаги е изчаквано номинирането на следващ от съответната страна, за да се оттегли предшественикът.

Така стана и при последния случай през 2016 г., когато Джулиан Кинг от Великобритания смени подалия оставка след Брекзит Джонатан Хил.

Българският прецедент може да се окаже повод за възраждане на дебата дали е нужна толкова голяма комисия и дали всяка страна членка трябва да има еврокомисар, опасяват се в Брюксел.

До историческия прецедент се стигна, след като премиерът в оставка Бойко Борисов отказа да излъчи кандидат на мястото на Георгиева. Той поиска това да направи служебният кабинет, който трябваше да го замени в началото на декември 2016 г., когато оставката на кабинета вече бе приета от Народното събрание.

След решението на Росен Плевнелиев да не излъчва такъв стана ясно, че служебно правителство ще има чак след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. Тоест поне до края на януари България няма да номинира еврокомисар.

Самото назначение пък ще бъде след това, защото на всеки кандидат трябва да му бъде намерен ресор и след това да мине на изслушване и одобрение пред Европарламента.

Вижте и

 

 

източник: informirash.me

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре