Сега четете
Медийният регулатор защити БНР срещу „Музикаутор“

Медийният регулатор защити БНР срещу „Музикаутор“

sem_logoСъветът за електронни медии (СЕМ) има сериозни опасения, че правата на слушателите на държавното радио ще бъдат накърнени, тъй като след 01 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори.

Това се казва в позиция на медийния регулатор след като вчера БНР го е уведомило, че от началото на годината няма да може да пуска съвременна музика заради провал на преговорите за заплащането й с „Музикаутор“.

Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ отдава голямо значение, както на зачитането на правата на музикалните дейци, така и на значението на общественото радио като важна културна институция с огромен и дълголетен принос за създаване, записване, съхранение и разпространение на музика от всички жанрове, посочват от регулатора.
БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности. Над тях обаче, трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио. Фактът, че той е застрашен точно в навечерието на новогодишните празници, е неподходящо избран момент за разрив на преговори, които СЕМ продължава да вярва, че са водени с идеална цел, посочват още от СЕМ.
В регулатора не е постъпила официална информация за позицията на Музикаутор.
СЕМ ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси, посочват от там.

Българското национално радио не приема искането на сдружението „Музикаутор“ за драстично увеличение на парите, които радиото плаща за авторски права на музикални произведения. Това заявява генералният директор на БНР Александър Велев по повод решението на „Музикаутор“ да прекрати едностранно договора с медията.

В специално изявление той изтъква, че през последните 6 месеца са водени безрезултатни преговори и предложеното от радиото увеличение с 20 процента е отхвърлено.

Вижте и

„Възползвайки се от монополното си положение „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение. Безпрецедентното и необосновано искане е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности, заявява генералният директор и допълва, че парите, отпуснати на обществената медия от държавния бюджет за новата година, са непроменени.

До уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор“ по БНР ще звучат единствено изпълнения на класическа музика, джаз и автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, уточнява Александър Велев. Той се обръща към слушателите с молба да проявят разбиране и да останат верни на програмите на общественото радио.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре