Сега четете
Клименко: Русия трябва да е готова за изключване от интернет

Клименко: Русия трябва да е готова за изключване от интернет

Герман Клименко - съветник на Владимир Путин по въпросите на развитието на глобалната мрежа
Герман Клименко – съветник на Владимир Путин по въпросите на развитието на глобалната мрежа

„Русия трябва да е готова за „отделяне от световния интернет“ в случай на влошаване на отношенията със Запада. Това заяви пред телевизия RT съветникът на Владимир Путин по въпросите на развитието на глобалната мрежа Герман Клименко.

По думите му, важно е при всяко положение в Русия да продължат да функционират електронната поща, телеграфът, телефоните и социалните мрежи. Според президентския съветник за тази цел трябва на руска територия да се намира цялата инфраструктура, необходима за работата на мрежата.

Той подчерта, че това няма да се отрази на потребителите и важното е в Русия. „Затова пред нас стои задачата – да коригираме руския сегмент в интернет, за да се защитим от подобни сценарии“, посочи съветникът.

Герман Клименко отбеляза, че сред необходимите елементи е копие от списъка с домейни от високо ниво. От създаването си интернет функционира чрез няколко основни сървъра, които пренасочват целия трафик на база този списък към конкретните зони. Системите първоначално бяха под контрола на САЩ, но от няколко години Вашингтон бавно се оттегля от процеса.

Москва обаче се чувства застрашена от сегашната структура на интернет, в която все още теоретически заличаване на домейн от високо ниво може да „изтрие” цяла държава и нейните електронни платформи да се окажат без връзка. Владимир Путин на няколко пъти директно е наричал глобалната мрежа творение на западните служби и е настоявал всяка държава да има пълен контрол над „своя” интернет.

Вижте и

На въпрос уязвими ли са руските банки на мащабни хакерски атаки, за които съобщи през декември Федералната служба за безопасност, Клименко отговори, че „неуязвими решения не съществуват.

Първоначално хакерството възникна като възможност да откраднеш нещо. „Преди това беше само информация, но сега са и пари. Днес не е необходимо да се ограби банка в реалния свят. Светът прие факта, че магазините губят 2-3% от стоките си в резултат на кражби. В банковия сектор има същото. Днес това се равнява на загуба на парола, която дава онлайн достъп до банката.”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре