Сега четете
СЕМ погна ”На кафе” за опасни за здравето съвети

СЕМ погна ”На кафе” за опасни за здравето съвети

СЕМ санкционира предаването „На кафе“ по Нова телевизия след масов сигнал за  „абсурдните теми и опасни съвети“ към телевизионната аудитория.

„По повод съдържанието на предаването „На кафе“, включено в програмата Нова телевизия на 08.12.2016 г., както и по други подобни случаи, Съветът за електронни медии се е самосезирал за спазването на забраната, предвидена в Закона за здравето – да бъдат рекламирани неконвенционални методи“, пишат от регулатора.

 

д-р Наташа Кембъл - Макбрайд
д-р Наташа Кембъл – Макбрайд

Справка в архива на предаването показва, че във визираното предаване гостува диетологът Наташа Кембъл – Макбрайд. Тя разказва за методи за лечение на заболявания като аутизъм, епилепсия и автоимунни нарушения с диетата GAPS. Епизодът беше по-скоро реклама на книга, чиято авторка е гостуващата лекарка.

Бяха изказани редица притеснителни тези – храната може да лекува аутизъм и различни психиатрични разстройства. Друг съвет, изказан в предаването – трябва да се пие непастьоризирано мляко, защото в него не се развиват салмонелни бактерии, а пастьоризираното мляко е опасно.

Отправено е и искане за становище към Министерство на здравеопазването за експертно мнение.

След получаване на тяхното становище, съгласно разпоредбите на чл. 75, ал. 5, т. 4. (насърчават поведение, което застрашава здравето или безопасността) от Закона за радиото и телевизията и чл. 169 от Закона за здравето (Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация), Съветът за електронни медии ще предприеме предвидените законови действия, съобщават от регулатора.

Вижте и

Към доставчика на медийни услуги „Нова Броудкастинг Груп” АД са предприети необходимите административни действия, пише „Офнюз“, като се позова на писмо-отговор на председателката на СЕМ Мария Стоянова на сигнал до регулатора.

Сред опасните съвети, давани в предаването „На кафе“ с водещ Гала, са за лечение чрез ток от електропреносната мрежа, както и „полезността“ от пиенето на урина.

Масовият сигнал до СЕМ за едно от популярните предавания в ефира на Нова телевизия – „На кафе“ с Гала, беше иницииран във Фейсбук от Йордан Стефанов, докторант-микробиолог.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре