60fe0ef4bba153786eb0cb02ffd1029b_big

Това обяви изпълнителният директор на Двореца на културата Мирослав Боршош. Визуални изображение по фасадата на сградата пък разкриват как ще изглежда тя при наближилото вече Председателство на България в ЕС през 2018 г.

“Започваме национална кампания “НДК Промяната”. Промяна такава, от каквато има нужда цялата ни държава. Ще трябва да направим така, че решенията, които ще се взимат тук за бъдещето на Европа, да са най-добрите за България. И всичко това ще се случи в НДК”, каза Боршош.

Изображенията спуснати върху фасадата показват как ще изглежда Пленарната зала на Съвета на ЕС след ремонта във връзка с българското председателство през 2018 г.
Преустройството на сградата започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще бъде най-модерният културен и конгресен център у нас.

От януари до юни 2018 г. над 20 000 европейски делегати ще заседават в обновените пространства на НДК. Зала 3 ще е най-впечатляваща, тя ще бъде Пленарната зала на Съвета на ЕС в София и ще е по-функционална дори от тази в Брюксел. Освен нея и прилежащите й пространства, ремонтът обхваща още зала , зала 2, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив.

Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението.

Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Ще се дигитализират и системите за управление и комуникация.