photo_verybig_1416599
Турция отново взима сериозни мерки около интернет активността, след последния опит за военен преврат от лятото и вече е ясно, че много граждани са под прякото наблюдение на органите на реда. Вътрешното министерство разкри, че властите разследват около 10 000 потребители на социалните мрежи, заподозрени в тероризъм. Около 3 700 човека са разпитани през последните 6 месеца, по думите на специалисти, от които 1656 са арестувани. Останалите са освободени, но около 1200 от тях остават под наблюдение.

Не можем да не се запитаме обаче, колко от тези потребители наистина подкрепят подобни терористични идеи и групировки? Въпреки гражданските протести, турското правителство се слави с това, че блокира Фейсбук, Туитър и други интернет услуги при извънредни случаи, когато има прилив на негативни отзиви по адрес на президента Ердоган и това се разбра съвсем ясно особено след опита за преврат. През това време държавата е затворила и около 150 медии.

Възможно е някои от тези 10,000 потребители да планират актове на насилие, но обвиненията в тероризъм могат да бъдат просто един претекст за заглушаване на политическата опозиция в интернет пространството.

 

източник: БЛИЦ