Сега четете
Руски сапьори намериха български боеприпаси и в Алепо

Руски сапьори намериха български боеприпаси и в Алепо

Руските сапьори са разминирали почти хиляда хектара площи в освободения Източен Алепо. Намерените боеприпаси са произведени в САЩ, Германия и България.

„Там са представени боеприпаси и едрокалибрено стрелково оръжие. Снарядите са немски, американски, производство на България“, заяви ръководителят на екипа от Международния противоминен център на Въоръжените сили на Руската федерация Иван Громов в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

Български муниции бяха намерени преди време и в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

В Москва „възникват въпроси“ във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви вчера Мария Захарова, официална говорителка на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости.

Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани и досега от български заводи.

Руски сапьори от Международния противоминен център, извършващи хуманитарно разминиране на освободените от бунтовниците квартали в западната част на Алепо, са прочистили през последното денонощие от взривоопасни предмети четири училища, девет джамии и една детска градина.

Така от 5 декември досега вече е разминирана територия с обща площ 966 хектара, предадоха ТАСС и БТА, цитирайки Руския център по примирение на враждуващите страни в Сирия.

Вижте и

От взривоопасни предмети вече са прочистени около 350 км автомобилни пътища и 2149 сгради (от тях 111 социално значими), 44 училища, 38 джамии, 10 болници и поликлиники, две детски градини, три водосборни станции, две електростанции и един хлебозавод, се казва в съобщението на центъра.

Като цяло са обезвредени около 14,7 хиляди взривоопасни предмета, включително 6,7 хиляди самоделни взривни устройства.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре