Ивайло Петев сн. Булфото

Ивайло Петев сн. Булфото

Бившият селекционер на националния тим по футбол Ивайло Петев призна в интервю пред няколко медии, че докато е бил на поста определени хора са опитвали да му влияят и оказват натиск да взема дадени играчи.

Петев напусна в ранната есен след 4:3 срещу Люксембург на старта на световните квалификации, за да поеме “Динамо” (Загреб).

“Ако кажа “не”, ще излъжа, отвърна Петев на въпрос дали футболни хора са опитвали да му се месят. – През приятели и други са ми казвали: “Защо не погледнеш този, защо не вземеш онзи, дай му шанс, пробвай го…” Но при мен такива не минават. И син да ми е, щом не става, значи не става.”

А натиск?

„Чак натиск, не. Натиск, ако е имало… чрез медии. По-добре знаете и от мен за определени играчи. Но аз съм работил в интерес на националния отбор, избирал съм играчи, които съм сметнал, че ще са полезни за определен мач – квалификация или контролна среща. Че те са полезни. Моят интерес винаги е бил отборът. Избирал съм най-добрите за момента. Нямаме чак такъв голям отбор – по ред причини, и се надявам в близко бъдеще това нещо да се промени. Знам, че е много трудно. Трябва да имаме много повече футболисти, които играят в топ първенствата. Трябва да имаме много по-високо качество във вътрешното първенство. От година на година за мен нивото е по-ниско и по-ниско. Това е реалността, за жалост”, отвърна специалистът.

Не съжалявам за нищо. Ако бих се върнал, може би щях по същия начин да действам. Може да съм направил и грешки, но съм правил всичко в интерес на националния отбор. Не съм се съобразявал с абсолютно никой“, добави Петев.

Годината за него е била “динамична”.

“През март имахме два приятелски мача, в които се справихме отлично – срещу Португалия и Македония, след което дойде едно много слабо представяне в Япония. Още имам горчилка в устата заради мачовете там. Дойде квалификацията с Люксембург. След нея до голяма степен бе разковничето за това какво ще се случи с моето бъдеще впоследствие. Въпреки че победихме, аз реших, че трябва да започна с нещо друго, да поема клубен отбор. Все пак аз съм на такава възраст, че трябва да се развивам още. Решението е лично мое и не съжалявам за него“, добави бившият футболист на “Литекс”.

„Последваха изключително напрегнати три месеца. Отиваш на ново място, в отбор, който не се нуждае от представяне, отбор, в който имаше сътресения. Със старанието на всички успяхме да закрепим положението. Убеден съм, че в зимната подготовка ще направим всичко възможно “Динамо” да е шампион“, оптимист е Петев.

А решението да напусне България треньорът е взел заради негативизма, съпътстващ работата му в националния:

„Парите никога не са стояли на дневен ред и не са били водещи. Негативизмът се натрупваше от мач на мач и то целенасочено. Това до голяма степен бе причината да напусна. Винаги съм имал подкрепата на президента на футболния съюз, за което съм му благодарен. Но това е мое решение.“

“Националният отбор за една държава е най-високото ниво. Трябва да има по-голямо уважение към националния треньор и националните състезатели, продължи Ивайло Петев. – Лошото е, че целенасочено се атакува, за да се развали атмосферата в националния тим, поради някои лични интереси. Това не води към нищо добре. Ще минават години и трудно ще се класираме на голямо първенство. Аз очаквах малко по-различни неща, по-позитивни. Малко по по-различен начин да се случват нещата. Националният отбор да има някаква стойност, но това е. Мога само да пожелая успех на националния отбор. Дали съм бил обиден или не, това няма значение.“

На въпрос дали е бил саботиран от клубове, Ивайло Петев не даде конкретен отговор:

„Всичко е в историята, всичко е минало. Ние трябва да живеем за утре. Миналото остава само статистика. Атмосферата в националния винаги е била добра, имахме уважение един към друг.”