%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%be%d1%80Елеонора Николова заяви в „Още от деня“, че е доволна от това, което е свършила институцията. Добави, че първите 4-ри години са били изграждащи и това сякаш не се е разбрало от аудиторията.

Сега обаче смята, че са припознати от цялата администрация като необходима и смислена институция.

Обясни, че тяхната институция трябва да бъде равно отдалечена от всички власти.

„За да се приложи една мярка, трябва да има политическа воля“, заяви Николова.

Доволна е, защото всички институти, които са препоръчвали от БОРКОР по отношение на обществените поръчки са се случили. Но установи, че се движат с 3,4 години закъснение на въвеждането на реформите.

Заяви, че са успели да проследят през анализите си корупцията на поръчано законодателство. Хубавото е, че всеки един законопроект вече е придружен задължително от анализ на въздействието.

Най-доволни са от общата работа с министерството на здравеопазването – успели са да създадат нещо подобно на електронна здравна борса, където могат да се обобщят обществените поръчки и да участват много повече търговци.

Поясни в заключение, че нито НЕК, нито БЕХ, нито шефовете на АЕЦ „Белене“, нито тези на „Топлофикация“ могат да отговарят за длъжностни престъпления, защото са в категория на търговски дружества, а това е била изцяло оголена сфера.

Именно затова от БОРКОР са предложили промени в сферата на търговските дружества.

БНТ1, “Още от деня”