Над 200 ръкописа от хранилището на абатството Мон Сен-Мишел, някои от тях на по повече от 1000 години, ще станат достъпни за всеки в интернет. Дигитализацията трябва да завърши в самия край на 2016 г., съобщава „Фигаро“.

Инициативата е започнала преди десетина години, всяка страница от ръкописите в библиотеката на абатството се пренася на електнонен носител. Задачата била почти толкова трудоемка, колкото и работата на монасите-кописти през Средните векове, възпроизвеждали и орнаментирали на ръка религиозните текстове. При достигането на номер 199 произведенията ще бъдат качени в интернет. Това ще стане в началото на 2017 г. в сайта на Каенския университет в Нормандия, който осигурява сървъра за виртуалната библиотека. Тъй като някой от манускриптите са на по над десет века, а „най-новите” датират от XIV столетие, те ще са достъпни в максимално детайлна резолюция.

Религиозни и светски произведения с впечатляващи миниатюри, те свидетелстват за интелектуалния и духовния живот на бенедиктинските монаси, оснавали абатството върху самотния хълм Сен-Мишел през десети век. Библиотеката на манастира, който през част от денонощието е изолиран от сушата заради океанския прилив, се превръща в една от най-значимите литературни сбирки в западния свят.

След Френската революция и конфискацията на църковните имущества, ръкописите са събрани в обществена библиотека в Авранш и това ги е спасило от унищожение. След създаването на малкия местен музей „Скрипториал” през 2006-а, който периодично излага различни ръкописи, иницитиативата по дигитализация свитдетелства за волята това историческо съкровище да бъде направено достъпно за широка аудитория.

Манастирът на хълма Сен-Мишел е основан от първите нормандски херцози като част от политиката им на ревностна лоялност към Църквата, поддържана като контрапункт на скандинавския им, езически произход. През XI в., по време на и след нормандското завладяване на Англия, абатствата Бек и Мон Сен-Мишел са двата основни центъра на англо-нормандското монашество – поне до 1214 г., когато областта преминава във френско владение. Днес Мон Сен-Мишел е една от най-популярните туристически дестинации във Франция.

 

източник: