Сега четете
Стефановден е

Стефановден е

sv stefanСтефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Днес Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Според народните традиции днес се приготвят се месни ястия, като най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Вечерта преди празника всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

ЕДно време момите слагали ечемик под възглавниците си и се надявали да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Вижте и

От днес започват и Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощjа, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

На този ден имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

 
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре