МИТРОПОЛИТ НЕОФИТДнес християнският свят отбелязва Рождество Христово – рождението на Божия син Исус Христос.

Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници… Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

Днес имен ден празнуват: Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

В 9.30 часа днес българският патриарх Неофит ще отслужи света литургия за Рождество Христово в катедралата “Св. Александър Невски”.

Екипът на Любословие.БГ  ви поздравява със светлия празник Рождество Христово, който настъпи и ви желае много светлина в душите, късмет и щастие!

Бъдете здрави и смирени изпълнени с благоденствие и успехи. Дано топлината на пръзника донесе на  България любов и щастие, светлина в душите на българите и през идните 365 дни да разказваме  повече за успехите на нашите сънародници, любословието, за доброто, което предстои да се случи. Дано празниците изпълнят сърцата ви с пътеводна светлина!