Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.

Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

“Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията – ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис.

Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона”, коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като “отстъпване на правомощие”.

“Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда”, пише Радев.

“Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза”, смята още Радев.

източник: .dnes.bg