mineralna_voda_devin

Минералната вода “Девин” вече има нов собственик – белгийската семейна компания “Спедъл” (Spadel). Това става ясно от съобщение на продавача – американският инвестиционен фонд “Адвент” (Advent).

Стойността на сделката не се съобщава, но оценката на компанията е рекордно висока – 120 млн. евро. Това е 11 пъти над брутната печалба на “Девин”. Обяснението е силният инвеститорски интерес към един от лидерите на минерални и изворни води в България.

Белгийската компания, чиято дейност е в тази сфера, придобива дела на “Адвент” от 93.29% в “Девин”.

“Горди сме с това, което мениджърският екип и служителите на “Девин” постигнаха по време на нашето управление”, казва Крис Мрък, управляващ съдружник в “Адвент”.

Консултант по сделката за “Спедел” е френската “БНП Париба Фортис”, а за “Адвент” – “УниКредит”.

 Най-вероятно белгийският купувач ще финансира сделката с банков заем, защото има годишни приходи равни на два пъти оценката на “Девин”.

Компанията “Девин” е основана през 1992 г. и се занимава с бутилирането на минерална, изворна вода и трапезна вода. Заедно със своята национална мрежа от партньори за дистрибуция, компанията доставя продуктите си в над 35 хил. търговски обекта в цяла България. Групата в момента има 478 служители и предвижда приходите ѝ да минат 46 млн. евро за тази година. Това е ръст от 10% на годишна база. Ръстът на брутната й печалба е още по-голям – 30%, като от компанията посочват че за 2016 г. очакват печалба преди данъци (EBITDA) от 10.7 млн. евро.

Купувачът “Спедел” е специализиран в производството на минерални и изворни води, както и на освежаващи плодови напитки. Компанията е лидер в Бенелюкс (Белгия, Люксембург, Холандия) и има силни позиции във Франция и Великобритания. Продава вода под собствените си марки – Spa, Bru, Wattwiller, Carola, Brecon Carreg. Приходите на “Спедел” за 2015 г. възлизат на 242 млн. евро.

С придобиването на “Девин” белгийците ще навлязат в регион, в който не присъстват. Очаква се от България да предприемат експанзия и към други страни на Балканите. Освен води “Девин” продава още сокове, дистрибутор е и на енергийната напитка “РедБул” (RedBull). В началото на тази година дружеството навлезе в сегмента на газираната вода, чийто пазар има потенциал за растеж.

Очаква се смяната на собствеността да бъде завършена още през първото тримесечие на 2017 г. Сделката трябва да бъде одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, което обикновено отнема месец.

Инвестиционният фонд “Адвент” купи 79% от “Девин” в края на 2009 г., когато дружеството беше публично. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото предприятие на 40 млн. евро, припомня “Мерджърмаркет” (Mergermarket). Според участвали тогава в наддаването други фондове дори оценката е била малко по-висока.

По-късно “Адвент” придоби и останалите акции и отписа дружеството от борсата. Сега продава 93.3%, като останалите акции са разпределени почти поравно между три физически лица – Валентин Игнатов, Георги Серафимов и Цветан Лъжански.

“Оценяваме подкрепата на “Адвент” през годините за развитие на бизнеса на “Девин” и увеличаването на приходите и печалбата. Вярваме, че нашата компания ще се впише чудесно в “Спедел” и с нетърпение очакваме да станем част от нейната разширяваща се европейска мрежа”, казва главният изпълнителен директор на “Девин” Томас Кренбауер в съобщението до медиите.

Белгийската компания ще бъде четвъртият собственик на бутилиращото предприятие. “Девин” е създадено като дружество през 1992 г. от хотелиера Стефан Шарлопов. През 2006 г. беше придобито от австрийската “Соравия Груп”, която го продаде на “Адвент Интернешънъл”.