vestiniciСъдбата на правителство на Реформаторския блок е една от темите, които услено се обсъждат в днешните вестници.  “Няма да успеем да съставим правителство, ще се ходи на парламентарни избори”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „24 часа“. Препъни камъкът се оказали пенсиите. Мандатът ще бъде върнат на президента Росен Плевнелиев. Не сме в състояние, в 43-ти парламент, да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме с парламентарното мнозинство, заяви Цветанов. Депутатът от Реформаторския блок Румен Христо призна, че той е щял да бъде евентуален премиер, ако от РБ бяха формирали кабинет. Освен моето име се спрягаше и това на Найден Зеленогрски. Заяви той.

След като Реформаторският блок и ГЕРБ обявиха, че няма да съставят кабинет с третия мандат в рамките на този парламент, БСП поиска президентът Росен Плевнелиев да състави служебно правителство. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви в парламента, че партията й продължава да настоява предсрочните избори да бъдат на 26 март т.г. Дата ще бъде определена от новоизбрания президент ген. Румен Радев. Според БСП преговорите между реформаторите и ГЕРБ били “пазарлъци в загуба на време за България”. След като мандатът бъде върнат неизпълнен, Плевнелиев трябва да направи служебно правителство, но конституцията не му поставя срок за това. Мандатът на настоящия президент изтича на 21 януари.

Първите 100 жители на взривено Хитрино се завърнаха във вторник по домовете си, съобщава вестник „Труд“ и показва с много снимки какво са заварили хората в порутеното село. Около два часа по-рано от центъра на Хитрино беше извадена и последната най-опасна цистерна от спасителния екип. Общо 13 екипа настаняваха хора. След влизането на всеки се пускаше и тока. Населява се южната част на Хитрино, която е най-незасегната от взрива. В сряда въвеждането на хитринци ще продължи. Очаква се в селото да бъдат разположени поне 15 фургона, които пристигнаха и са складирани в съседното с. Тимарево. Те ще бъдат до срутените имоти на хората.

„Стойте си вкъщи, бъдете внимателни и избягвайте места с много хора.“ Този призив разпространиха във Фейсбук българи, живеещи в Берлин, часове след като терорист се вряза с откраднат камион в коледен базар на една от централните улици на германската столица, съобщава „Монитор“. Нашенците са силно разтревожени и от това, че атентаторът до късно снощи все още не беше задържан и затова предупреждаваха в социалните мрежи хората да са по-бдителни. Подобен призив бе отправен и от немската полиция, която разпространи апел към гражданите за предоставяне на информация, която да доведе до по-бързото залавяне на терориста.

Близо 600 души са избягали от лагерите за бежанци в страната от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са, информира вестник „Сега“. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут. Това стана ясно ден след като в Берлин беше извършена терористична атака на многолюден коледен базар. Атентаторът се вряза със 7-тонен камион сред разхождащите се хора, уби 12 и рани 48.