Злото трябва да се пресече в Близкия изток! В Европа само се замитат последствията, заяви журналистката в предаването„12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

За да отговорят адекватно на терористичните предизвикателства европейските държави и Европейският съюз, трябва да се отиде в корените им и да се види защо това се случва, да се пресече злото, което се намира на практика в Близкия изток, подчерта Йончева.

„В Европа могат само да се замитат последствията. Нищо друго не може да се направи, като че ли, на този етап, защото „Ислямска държава“ само печели от тези атентати, тъй като противопоставя обществото.

По този начин се дава храна на всички радикално настроени елементи в Европа, които биха искали да се присъединят към различни радикални структури“, смята тя.

Опасността за Европа не са самите имигранти, а ефектът, който биха предизвикали – радикализация на едно общество, поява на крайнодесни партии и загуба на демокрация в крайна сметка.

Според Йончева версията, че атентатът в Анкара е извършен от вълк-единак е много малко вероятна. Тя припомни, че всичко се е случило в навечерието на среща на високо равнище между Русия и Турция.

Политическият анализатор Боян Чуков допълни, че Европа има потенциал да се бори успешно с тероризма.

„Проблемът обаче е друг. Първо, Европа вече над 20 години не може по никакъв начин да координира своите действия. Дълги години се говореше, че ще има обща централа в Брюксел или някъде другаде в Европа, която ще се занимава с тези проблеми…

Не се получава! Защо!? Защото специалните служби в отделните европейски страни нямат един и същи потенциал. Ако в дадена страна те са много мощни, в друга са много слаби или практически ги няма никакви.

За да има реална координация и реален обмен на информация, трябва да има бартер – т.е. каквото получаваш, трябва и да даваш.

И не може да се окаже така, че примерно 3-4 страни ще влагат финансов ресурс в своите специални служби, а другите ще стоят открая и ще чакат да им кажат нещо по въпроса, без да имат никакъв принос. Това е първото!

Второто, което е, поради това, че тероризмът е инструмент, имаме достатъчно много случаи и примери, в които, да речем, даден терорист го задържат в една страна, след това под натиска на някоя друга го освободят, тъй като той се оказва агент на специалните служби на другата страна, а пък, като отиде в трета страна, се оказва, че той работи и за още две други специални служби и накрая отиде и извърши терористичния акт.

Пак поради това, че те не са се разбрали помежду си за кого точно става дума“, каза Чуков.

Специалните служби имат потенциал, но политическите елити в Европа им пречат, обобщи Чуков. Неправителствени организации наемат кораби, с които да превозват бежанци от Северна Африка. Службите знаят за това, но политиците не им дават да реагират, обясни той.

Атентаторът от Анкара е бил на служба в специалните полицейски части в Деярбекир по време на опита за преврат на 15 юли. Командирът му е бил уволнен веднага след неуспешния опит за преврат заради свързаността си с Фетхуллах Гюлен.

Атентаторът обаче бил пуснат в отпуск в Иракски Кюрдистан, за да посети свой болен братовчед, който учи в училище на Гюлен, оповести Чуков. Заради подозрение за връзки с Гюлен атентаторът е бил уволнен на 4 октомври, но е преназначен без обяснение на 16 ноември.

„Това може да покаже само едно – че наистина първоначалната версия, че турският президент Реджеп Ердоган не е успял да прочисти турската полиция от привърженици на Фетхуллах Гюлен, е истина. Защото виждате, че това е направено зад гърба му. Човек като подреди тези факти, му става ясно. Още повече че той (атентаторът) е бил в Ербил“, посочи той.

Друга основна цел на атентата е бил турският президент, категоричен е Чуков.

„Турският президент, заедно с Владимир Путин, заедно с Доналд Тръмп, е противник на глобалния наднационален елит. В случая това са остатъците от този елит и техните остатъци от позиции, които имат в света, които са зад гърба на цялата тази история“, каза арабистът.