jordanka_fandukovaКаква е пътната обстановка в столицата през зимата? Очакват ли се промени в движението на градски транспорт в София за празниците? Очакват ли се промени на регламента за действие при аварии на метрото? Как  се гарантира безопасността на гражданите във връзка с бежанския поток? Как ще се развият малките и средните предприятия в София?

За предвидените инвестиции в инфраструктурата за 2017 година? На тези въпроси в студиото на БНТ отговаряше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В контекста на последните събития от вчерашния ден по света Йорданка Фандъкова отбеляза, че е много важнно да запазим спокойствие и да бъдем обединени пред обща заплаха и в същото време да продължим нормалния си ритъм на живот. Кметът на София потвърди, че от доста време сигурността и антитероризмът присъстват на срещите на градоначалниците на европейските столици. Фандъкова каза, че общината е в непрекъснат контакт с органите на МВР, с Агенцията за бежанците. Тя каза, че в резултат на ненйното настояване вече се постига засилено полицейско присъствие в районите на бежанските центрове и в централната градска част, на местта, където има събирания на афганистански и пакистански младежи. Отбеляза също, че от Агенцията за бежанците вече са изтеглили непридружените младежи от бежанския център в Овча купел, който се намира в жилищен район и в близост до голям университет, за да остант там само семейства от сирийски произход. С наближаването на Коледните празници, когато гражданите излизат навън да пазаруват и да се срещат с приятели, е необходимо още по-засилено полицейско присъствие в зони, където се събират много хора, смята Фандъкова. Тя ще настоява за това пред СДВР като министерството помогне и с присъстнвие а жандармерия, за да бъдат хората по-спокойни.

Що се отнася до подготовката на столицата за зимата кметът подчерта, че основните задачи са изпълнени – да има нормално вижение в града при зимни условия, приоритетно да се чистят улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт, да се чистят спирки и подходи към метростанциите и “едва след това, при наличие на такава обезпеченост”, да се влиза за почистване в квартални улици. Контролът на снегопочистването е достатъчно силен – както на терен, така и с джипиес в реално време. Плащането се извършва само при свършена работа и вече има наложени санкции, похвали се кметът. При силен снеговалеж обаче, предупреди Фандъкова, не можем да очакваме моментално почистване, а всички ние трябва да бъдем внимателни и като пешеходци и като шофьори. Иначе има необходимата техника, има необходимите соли, успокои кметът и добави, че при очакван силен снеговалеж машините вече излизат и се позиционират на 68 точки на територията на столицата, за да имат готовност за бърза реакция при започването ву. Фандъкова напомни, че тротоарите пред сградите и прилежащите части на блоковете са ангажимент на собствениците и обитателите на сградата, на всеки един от нас.

Във връзка с аварията на метрото на 5 декември кметът обясни ситуацията и каза, че техническите екипи са действали правилно, но е необходима адекватна комуникация с пътниците, за да се осигури и тяхното спокойствие. Затова експерти работят по въпроса как да променят правилата за реакция в такива случаи – при технически повреди своевременно водачите на влаковете и служителите на метростанциите да информират пътниците за случващото се.

БНТ, „Денят започва”