Сега четете
Преглед на печата 19-12-2016

Преглед на печата 19-12-2016

newspaper-internet-540x270Сагата около съставянето на кабинет с третия мандат, даден от президента Плевнелиев, отново е водеща тема за всекидневниците.

„Преговорите с Реформаторския блок, който държи последния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, ще са много тежки, прогнозира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за БНТ в неделя. Официалните разговори са насрочени за понеделник, а Реформаторите са си поставили срок до вторник да върнат на президента мандата, независимо дали ще е изпълнен. Досегашният коалиционен партньор на ГЕРБ взе мандата във вторник и по инициатива на СДС реши да направи опит за кабинет въпреки трудностите да му осигури подкрепа. Знак, че опитът може да бъде успешен, се появи в четвъртък, когато премиерът в оставка Бойко Борисов даде да се разбере, че може да участва, като обяви пред медиите в Брюксел, че си заслужава усилието да се продължи животът на Народното събрание, за да се приемат поисканите в националния референдум през ноември промени в избирателната система. ГЕРБ и дясната коалиция веднага започнаха неформални разговори и от двете страни се надпреварваха да уверяват, че шансовете за съставяне на кабинет нарастват. В събота председателят на СДС Божидар Лукарски отправи директна покана към управляващата партия новият кабинет да запази изцяло състава на настоящия. Няколко часа по-късно обаче Борисов рязко смени тона и се върна към първоначалната си позиция – че няма да бъде премиер с мандата на друга политическа сила, министри на ГЕРБ няма да участват и единственото, което може да обещае, е подкрепа за политиките, записани в коалиционното споразумение за досегашното управление…“ – в. „Дневник“.

„С мандат на Реформаторския блок ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, цитиран и от Фокус. „Мога да кажа, че полагаме максимални усилия да изчистим различията, които има между ГЕРБ, РБ, ПФ, за да може действително да се консолидираме в едно правителство, което да продължи политиката, която правихме в продължение на две години“, каза Цветан Цветанов. Той посочи, че от ГЕРБ не възприемат управлението като привилегия и удоволствие, а като отговорност. „Положените усилия през последните две години дадоха действително добър хоризонт за страната ни“, коментира Цветанов и даде за пример добрия дефицит. „Смятам, че имаме много тежки разговори, които ще бъдат проведени в утрешния ден“, посочи Цветанов. Според него на тях ще се сложат всички детайли, за да се види дали е възможно да се състави правителство. Цветанов подчерта, че от ГЕРБ не искат да излизат от рамката, която са заложили преди две години. Според него най-голямото противоречие е въпросът с пенсиите. По думите му е необходимо да има устойчивост и перспектива. Намираме изключителен конструктивен диалог с ПФ“, каза Цветанов и изброи в това число лидерите на НФСБ Валери Симеонов, ВМРО – Красимир Каракачанов и „Атака“ – Волен Сидеров. „Всеки един защитава своите приоритети, които е разписал в своята управленска програма, но ние трябва да правим тази политика, която може да ни обедини всички“, каза Цветанов.“ – в. „Сега“.

„Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат. Това е и въпрос на самоуважение. Във властта се влиза през официалния вход, не през задния – влиза се с отговорност, с достойнство, не с апаратни игри. Това заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Той обаче не изключи някаква, включително частична подкрепа на правителство с мандата на Реформаторския блок с хоризонт няколко месеца, за да приеме народното събрание промените в изборното законодателство по един спокоен начин. „Четем сигнала от президентските избори, че това, което сме правили, е недостатъчно и трябва отново да търсим подкрепата на хората. Може би с известни реформи на партийно ниво и на ниво политики. Всички избори са вид индикатор какви са обществените настроения. Никой от нас не иска да управлява на инат“, посочи той. „Всичко свършено през последните години, всички неща, които са били запазена марка на ГЕРБ, се приемат добре от хората. Но обществото е напълно право да каже: „Това, че инвестирате в инфраструктура е чудесно, но това е един от рутинните ангажименти на държавата. Ние искаме повече“, допълни той. Относно тезата на премиера Бойко Борисов, че единствена причина за удължаване на живота на този парламент са промените в изборното законодателство, Дончев отбеляза, че друга легитимна политическа причина няма. „Легитимният политически аргумент е: има проведен референдум, резултатът от него е до голяма степен задължаващ и е редно народното събрание да се съобрази с него“, каза вицепремиерът. Справедливостта не се свежда само и единствено до съдебната реформа. Това е работата на всички институции, добави Дончев по повод тезата за общественото усещане за дефицит на справедливост…“ – в. „24 часа“.

„Депутатите от ДСБ са в готовност да съгласуват с колегите си от Гражданския съвет възможността заедно да напуснат парламентарната група на Реформаторския блок, каза днес във Варна лидерът на партията Радан Кънев. ДСБ няма да подкрепи ново правителство в този парламент, посочи Кънев. Той окачестви преговорите за нов кабинет като „трикаджийски“, а поведението на участващите като неприлично и недостойно. Радан Кънев определи себе си като „най-разпознаваемия десен политик в България след Бойко Борисов“. Това коментира лидерът на ДСБ по повод интервю на Евгени Дайнов, в което го посочва за единственият десен на пазара в Дряново. „Спорно колко е десен Бойко Борисов, който е част от миналото на българската политика. Големият въпрос е какво идва след него. Ще допуснем ли да дойдат БСП, ДПС и популистки формации, или ще успеем да развием истинска дясна политика в България след края на фалшивата ера „Борисов“, каза още Кънев. Изпълнителният съвет на ДСБ, който заседавал два дни в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, излезе с резолюция , в която освен позицията си, че няма да подкрепи правителство в рамките на 43-тото НС , приветства влизането в политиката на Христо Иванов, Мануела Малеева , Кристиан Таков.“ – в. „Труд“.

Вестниците в понеделник проследяват и ситуацията в Хитрино.

„Премиерът Бойко Борисов разговаря днес на обяд с жителите на с. Хитрино и ги информира лично за предприетите действия на властите по бързото обезопасяване на района, съобщиха от правителствената пресслужба. Полицията е изготвила и график за организирано влизане на жители в Хитрино от 10 до 13 часа. Осигурени са автобуси, с които да бъдат извозени хората, като в рамките на осигурения прозорец за достъп до пострадалото село и днес ще продължат дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми. Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите, които чакаха на пункта за влизане по график и ги увери, че държавата взима всички мерки за бързо възстановяване на щетите от тежкия инцидент. „Искам още веднъж да благодаря на тези над 770 души-пожарникари, полицаи, експерти, които ви помагат, защото работят с голям риск. С общи усилия правим всичко възможно жителите на Хитрино да се върнат в къщите си час по-скоро“, заяви премиерът. Той съобщи, че е получил информация от главен комисар Николай Николов, че се очаква до вторник или сряда хората да се приберат в домовете си. Премиерът Бойко Борисов, заедно с директорa на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, министърa на транспорта Ивайло Московски и кметa на Хитрино Нуридин Исмаил инспектираха на място действията на специализираните екипи, които провеждат операция по извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино.“ – в. „Стандарт“.

„До момента 10 души са заявили желание да ползват предоставените фургони, съобщи Севджан Акиф, председател на обществения съвет в Хитрино. По-рано тази седмица бяха доставени 23 фургона, в които хората могат да се настанят, докато приключат ремонтите по домовете им или строежите на изцяло нови къщи. Кметът на селото Нуридин Исмаил каза, че хората вече са започнали да наемат адвокати, защото повечето нямат застраховки на имотите си и ще разчитат на различни помощи. „Полицията е изготвила и график за организирано влизане на жители в селото – от 10.00 до 13.00 ч. Осигурени са автобуси, с които да бъдат извозени хората, като в рамките на времето за достъп до Хитрино и днес ще продължат дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми“, съобщи правителствената пресслужба. Днес се очаква спасителните екипи да изтеглят най-опасната цистерна от дерайлиралия влак в Хитрино. От нея продължава да изтича газ, затова е изградена специална площадка и постоянно се следи концентрацията на взривоопасни вещества във въздуха, предава БНР. Втори ден в бедстващото село е премиерът Бойко Борисов, който заяви, че ще остане да инспектира на място провеждането на операцията. Очакванията са обезопасяването на селото да завърши в понеделник и от вторник хората да започнат да се завръщат по домовете си…“ – в. „Сега“.

„Над 3,5 тона картофи собствено производство събраха за 3 дни жителите на най-новата българска община – Сърница (Пазарджишка област), в рамките на дарителска акция в помощ на бедстващите жители на шуменското село Хитрино. Събраното количество бе транспортирано още през уикенда за Северна България и във вторник ще бъде раздадено на засегнатите от тежката жп катастрофа семейства от Хитрино. „При нас основно се произвеждат картофи, които са от сорт, издържащ дълго време, затова преценихме, че именно с това ще сме най-полезни. Влязохме с контакт с колегите от Хитрино и те ни увериха, че има къде да съхраняват картофите, от които наистина имат нужда в този момент. Отделно приканихме нашите съграждани на подпомогнат и с финансови средства бедстващите жители на Хитрино чрез обявената от БЧК набирателна сметка“, заяви кметът на Община Сърница Неби Бозов. В Белово пък бе обявена кампания „Левче за Хитрино“, като за целта във всички читалища и магазини в града и селата на територията на общината бяха поставени благотворителни кутии за набиране на финансови средства.“ – в. „Труд“.

Вижте и

Случаят с българския гражданин, който изрита млада германка по стълбите на берлинска метростанция, също е сред актуалните теми.

„Светослав Стойков, ритнал безпричинно 26-годишна германка по стълбите на метростанция в Берлин, може да бъде осъден на 5 години затвор заради действията си. Наказанието може да бъде дори 10 години затвор. 27-годишният българин беше задържан в събота на централната берлинска автогара. Той се е връщал в германската столица от Южна Франция, разпознат е от пътник в автобуса, който е сигнализирал немската полица. Десетки полицаи са чакали автобуса на гарата. При задържането си Стойков не е оказал никаква съпротива при задържането му още на седалката в автобуса. Българинът е бил незабавно предаден на комисариата на криминалната полиция. Очаква се още в неделя да му бъде връчено повдигнатото обвинение. То не е само за нанасяне на телесна повреда. „Следствието се води и за опит за убийство“, заяви в събота вечерта говорителят на берлинската прокуратурата Мартин Щелтнер. Разследващите смятат, че с действията Стойков би следвало да е съзнавал, че за жертвата изходът би могъл да е фатален. Жената, която той е блъснал, е можела да загине от падането по стълбите. Освен това тя е паднала само на един метър от релсите, където тя би могла да бъде прегазена от влак.“ – в. „Стандарт“.

„Прокуратурата в Берлин е повдигнала обвинение срещу 27-годишния Светослав Стайков за нападението над жена в берлинското метро. Стайков е обвинен за причиняване на тежка телесна повреда, съобщава БНТ, позовавайки се на говорителя на прокуратурата Томас Фелс. Наказанието е до 5 години затвор, ако бъде признат за виновен. Българинът от Добрич беше заснет от охранителните камери да рита брутално жена в гърба надолу по стълбите в станция „Херманщрасе“, след което си тръгва невъзмутим. При падането жената е получила фрактура на ръката. Според прокуратурата е възможно в течение на разследването обвинението да бъде променено и да прерасне в опит за опит за убийство. По стоп кадър от видеото полицията обяви за издирване българина. Стойков беше арестуван вчера на централната автогара на Берлин в автобус, пристигащ от Южна Франция. Бил е разпознат от пътници, които дали сигнал на полицията…“ – в. „Дневник“.

„Светослав Стойков, задържаният за нападението в берлинското метро, заслужава строга присъда. На това мнение са и неговите близки, с които bTV разговаря. Техен екип откри майката и бащата на 27-годишния мъж в добричкото село Ловчанци, а във Варна разговаряха и с тъста му. 26-годишният Светослав Стойков e живеел във Варна, преди да замине за Германия, в къщата му отричат да са го виждали „Който го е направил, и 100 години са му малко“, каза бащата на Светослав. Тъстът на Светослав Стойков Той и съпругата му обаче са недоволни от присъствието на камери и микрофон около тях, защото смятат, че сега „ще станат за резил“ в селото. Реагират агресивно и се опитват да изгонят екипа на телевизия. „И се напил, изпушил една цигара и толкоз… И се побъркал в главата. Те там вече германците знаят какво да правят“, казва още бащата на мъжа. Според тъста на Светослав, той сам се е предал. На коментара, че сега може би го очакват пет години затвор, отговаря така: „Ако искат и 10 да го чакат, да не е правил. Срам ни е.“ Властите там обявиха, че българинът не се е предал сам, а е бил задържан на автогарата в Берлин. Според в. „Билд“ това е станало след сигнал на пътник в автобус от Южна Франция, който разпознал в лицето на Светослав нападателя от берлинското метро. Вече е повдигнато обвинение на 27-годишния български гражданин Светослав Стойков. Полицията издаде заповед за ареста и на останалите присъствали на нападението в метрото. Двама от тях са братя на Стойков. За безпричинното нападение, при което пострадалата жена падна по стълбите и счупи ръката си, българинът може да бъде осъден на пет години затвор, смятат адвокати…“ – в. „24 часа“.

Източник: news.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре