Турция няма да позволи убийството на руския посланик в Анкара да хвърли сянка върху руско-турската дружба, заяви турското външно министерство.
Турското външно министерство осъди убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов и увери, че престъплението ще бъде всестранно разследвано, а виновните ще бъдат изправени пред съда. Това се посочва в разпространено днес официално изявление на външнополитическото ведомство, цитирано от ТАСС, Ройтерс и БТА.
“Ние с дълбока скръб узнахме за гибелта, в резултат на въоръжено нападение, на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Ние проклинаме това подло терористично нападение. Води се широкомащабно разследване на случилото се. Всички виновни ще бъдат изправени пред турски съд”, се посочва в изявлението. Турското външно министерство уверява също, че няма да позволи “това нападение да хвърли сянка на турско-руската дружба”.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви от своя страна, че убийството на посланика е “атентат срещу турско-руските отношения”, предаде Франс прес.

Главната прокуратура на Анкара извършва обиски в дома на убиеца на руския посланик и в домовете на роднините му, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор със своя турски колега Реждеп Тайип Ердоган. Това съобщава агенция “Ройтерс”, позовавайки се на официален турски източник.

Разговорът се е състоял по инициатива на турската страна в светлината на покушението срещу руския посланик в Анкара Андрей Карлов.  Съобщава се също, че руският министър на външните работи Сергей Лавров по спешност ще посети Турция.

Турция засили охраната на руските мисии в страната. От своя страна Русия призова гражданите си в Турция: Не вярвайте на турските власти и медии.