Много западни медии заради наивност или лична изгода работят в Алепо само с разрешение на “Джебхат ан Нусра” и “Ахрар аш Шам”, пише британското издание Independent.

Двете групировки са контролирани от международната терористична мрежа „Ал Кайда“, която е забранена в много държави, припомня изданието, цитирано от РИА-Новости.

Джихадистите използват като информационни източници „местни активисти“, които се намират под техен контрол. Те отвличат или убиват чуждестранните журналисти, които дават обективен поглед, по този начин създават информационен вакуум. Занапред този вакуум може да бъде запълнен от източници, които са под властта на терористите.

Позовавайки на отчет на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“, вестникът отбелязва, че застрашени са не само западните журналисти, но и местни жители, „които живеят в постоянен страх да бъдат похитени, ако критикуват действия на властвуващите въоръжени групировки“.

„Те контролират какво може и не може да говорим. Или се съгласяваш с техните правила и политика, или изчезваш“, цитира изданието местен активист, назован „Исса“ в доклада на „Амнести интернешънъл“.

Посочва се също, че са прави пропаганда не само от сирийската въоръжена опозиция, но и от други държави. Техните власти спонсорират и обучават опозиционни специалисти как да работят с медиите. Един журналисти сподели, че му е бил предложен хонорар от 17 000 долара месечно за участие в проект, който пропагандира опозиционни медии и е подкрепен от британското правителство. /РИА-Новости

Лондон / Великобритания