Българската пазарна икономика е функционираща, но с някои изключения. Това коментира в студиото на „Тази неделя” мажоритарният собственик на „Софарма” и носител на приза „Мистър Икономика 2016” Огнян Донев. Той отбеляза, че бизнесът у нас оцелява, въпреки „всички опити на почти цялата политическа класа да бъдат бизнесмени”.

„В реалния сектор има две икономики. Едната създава и съхранява работни места, произвежда и допринася за националния доход на държавата. Другата част от икономиката изисква оранжерийни или парникови условия, за да може да съществува. Лесно се вижда кой е кредитор от последна инстанция и кои фирми са при него”, посочи той.
Защо „Мистър Икономика” е съден за укриване на данъци? „Съдът е мястото, където се доказва кой е прав. Всеки един в България трябва да живее с мисълта, че може да бъде обвинен за нещо, особено ако пречи на някого”, отговори Донев.
Той припомни, че приключила съдебната му битка по обвинението за пране на пари, като даже е успял да осъди прокуратурата. „Интересна е настоятелността, с която някои хора искат да ме осъдят преди съда. Някои медии по 4-5 пъти седмично споменават името ми в най-различни комбинации от гледна точка на това, че съм лош човек”, посочи бизнесменът.
Донев беше категоричен, че не участва в задкулисни договорки за редовно или служебно правителство и цитира настоящия ръководител на КРИБ Кирил Домусчиев за това, че за българската икономика е важно да има стабилност, работещи регулатори и осигурена от тях конкуренция, която да бъде основата на работеща пазарна икономика.

Отбеляза, че здравният министър в оставка д-р Петър Москов си е направил „мечешка услуга” с търга за лекарства за 1,2 млрд. лева: „Не е редно министър в оставка да предприема такива колосални неща като търга. Друг е въпросът, че трябва да има търгове и да се избират най-добрите възможности”.

Босът на „Софарма” призна, че е заинтересована страна по отношение на търга: „Ако ние нямахме интерес, нямаше да има здравна система в България. Във всеки момент нашите компании финансират със 100 млн. отложено плащане болниците в България”.

Според Донев медикаменти изчезват от пазара заради натиска на НЗОК и здравното министерство да се свалят цените. В един момент големите международни компании решават, че не им е изгодно поевтиняването в България да се превърне в референтна цена за всички пазари и това води до недостиг, обясни бизнесменът.


източник: btvnovinite.bg