Флагманът в медийната империя на Делян Пеевски издаде и започна да разпространява книжка със заглавие – “Яслата на Агнешките главички”. Логично най-голяма реклама на творбата тече не другаде, а по телевизията на Пеевски – Канал 3.

Изданието прилича на детска книжка, но най-вероятно в съдържанието й няма нищо детско.

Книгата ще се разпространява от утре заедно с покупката вестник “Телеграф”.

КОИ СА АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ ВСЪЩНОСТ?

Според медийни писания отпреди 17 години хората от т.нар. кръг “агнешки главички” се събирали по кръчмите и изяждали солидни количества агнешки главички, докато разпределяли в сянка най-апетитните порции от приватизационните сделки. Като част от този кръг се сочеха тогавашните депутати от СДС Никола Николов, Красимир Каменов, Панайот Ляков и други, пише mediapool.bg

Никола Николов е председател на икономическата комисия на парламента от 1997 до 2001 г., и заместник-председател на същата комисия от 2001 до 2005 г. Преди това управлява вече фалиралия завод за стъкло “Диаманд” в Разград и фабриката за порцелан “Китка” в Нови пазар. След като излезе от политиката се занимава с бизнес в областта на възобновяемата енергия, а фирмата, в която е акционер, работи в целия Европейски съюз.

Пред сайта “Дневник” в петък Никола Николов разказва своята версия за “агнешките главички”, като уточнява, че бизнесът му в момента няма никаква връзка с държавата.

“Няма кръг, а група от 22-ма активисти на СДС, които внесоха законопроект за създаване на финансова полиция и се противопоставиха на бизнес-крилото на Бисеров-Цонев в партията”, разказва Николов. Той допълва, че проектът е пренасял опита на ФБР в борбата с корупцията по високите етажи.

Законът въвеждаше отпадане на давността за корупционни престъпления над определен праг, неограничена финансова отговорност на корумпирани политици (вкл. семейство и близки) и възползвалите се от престъплението, отпадане на принципа за невинност при доказване на доходи и стандарт на живот. В него бе записано, че финансовата полиция може по всяко време през целия живот на един политик да изисква доказателства за доходи и съответства ли начинът на живот на тях, разказва някогашният депутат.

След внасянето на проекта последва скандал в СДС и проектът въобще не бе разгледан. Никола Николов казва, че медиите, зад които стояха кръгове, заинтересувани да няма финансова полиция, са измислили “агнешките главички”, за да уязвят вносителите.

“Резултатът от онези катаклизми в СДС е, че принудихме Христо Бисеров, Йордан Цонев и Камен Костадинов да напуснат СДС и да преминат в ДПС, където образуваха бизнес-крилото, което днес наричаме “модела Кой”, твърди Николов.

“Ние предотвратихме това да се случи в периода 1997 – 2001. Бяхме категоричните противници да се смесва бизнес и политика, тогава модерният термин беше клиентелизъм – и нашата група се обяви ясно против това. И нашата лична съдба – на хората от тази група, впоследствие показа, че никой от нас не е участвал в приватизационна сделка, нито в далавери и още тогава бяхме припознати като врага на този модел”, допълва бившият депутат.

Той напомня, че е осъдил държавата за повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата, ръководена от Никола Филчев.

“Опитът да бъде внушавано, че този кръг е политико-икономически, е абсолютно безпочвен. Напротив, опитът да се оправдават негодниците, възползвайки се от липсата на ефективна съдебна система, за да ги омърлят чрез медиите, е не от днес”, коментира Николов

“Ние наистина ходехме в ресторанта на ЦКС, но никога не сме яли агнешки главички. Това беше измислено от медии, а зад тях стояха интереси, за да звучи и пикантно, и същевременно принизяващо и оскърбително. Но откъде невежият и простакът да знаят какво символизира агнешката глава?”, коментира Николов и припомня, че тя е библейски символ на жертвоприношението.

За сегашната употребата на “агеншките главичи” той обяснява, че се цели компрометиране на всяка идея или проект, различен от модела на срастването на политика и бизнес. Той обяснява, че не познава никого от останалите кръгове, които се спрягат за част от “главичките”

“С изключение на Иво Прокопиев (издателят на “Капитал“), с който сме от Разград и ми е приятел и е най-лесно да се направи удобна за пропагандната теза връзка. Но според мене тази паника и начинът, по който се напрягат, по никакъв начин няма да им помогне, уверявам ги. Наследниците на модела “бизнес-политика” си търсят белята като се закачат с нас. Министрите нито познават историята, нито разбират процесите, които са протекли, и само гледат да се докаросат на началника си. Макар че началникът им много добре знае кои сме и за какво става дума. По-добре да се изправят пред очакванията на хората, да си признаят грешките и греховете и да се смирят по християнски, след като разберат какво е значението на агнешката глава. И да опитат да отправят към хората нещо разумно и почтено като послание, а не да ги облъчват с глупави интриги”, казва Николов, цитиран от mediapool.bg.

Според премиерът Бойко Борисов обаче, “Агнешките главички” са по-скоро политико-икономически кръг начело на който седи Иво Прокопиев.

Проправителствените медии и тези свързани с депутата Делян Пеевски включват в този кръг имената на Радан Кънев, Иван Костов, Трайчо Трайков, Христо Иванов, Цветан Василев и активистите от “Протестна мрежа”.

Според министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева пък, под “Агнешки главички” Борисов визирал главно кръга около лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Сайтът Блиц, който също представлява своеобразно продължение на дългата ръка на Делян Пеевски в медиите, пък твърди, че кръга на “Агнешки главички” е виновен за “изтръгването на сърцето на България”.