bill-gates

Всъщност, основателят на Microsoft, който е и един от най-богатите хора в света, оглавява група от над 20 от най-успешните бизнес лидери, предприемачи и венчър капиталисти. Те са основатели на фонда Breakthrough Energy Ventures на стойност $1 милиард, който през 2017г. ще започне да инвестира в нови технологии, намаляващи емисиите на парникови газове.

Със средства ще се включат създателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма, шефът на Amazon Джеф Безос, съоснователят на SAP Хасо Платнер и др.

„Световният енергиен пазар се оценява на 6 трилиона долара и потреблението на енергия се очаква да се повиши с 30% до 2040г.“ – пише групата на своя уебсайт. „Надвисналата опасност от климатичните промени и ангажираността на страните по света за ограничаване на емисиите изискват агресивен подход към стимулиране на енергийни иновации с нулев карбонов отпечатък.“

Фондът е част от по-мащабна инициатива на Гейтс – The Breakthrough Energy Coalition, която бе стартирана през декември 2015 г. Сега планът е през следващите 20 години този фонд да инвестира в различни компании, от стартиращи до утвърдени бизнеси.

Групата има общо богатство на стойност $170 милиарда, което я прави най-богатата инвеститорска група в историята. Те ще инвестират в много отрасли, включително производство на електроенергия, земеделие и транспорт.

„Отворени сме към всичко, което води до чиста, евтина и надеждна енергия“- казва Бил Гейтс. „За мен е чест да работя с тези инвеститори. Целта ни е да изграждаме компании, които ще осигурят на следващото поколение достъпна и чиста енергия“- подчертава  той.