0000325904-article2Удължава се бедственото положение в село Хитрино със заповед на областния управител Донка Иванова до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи.
В срок до 15 дни, считано от днес, фирмата собственик на дерайлиралия влак от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка за съответното им третиране извън територията на област Шумен, предаде БНР.Считано от датата на издаване на настоящата заповед, до района на бедствието да се допускат членове на доброволните формирования при специален режим за участие в неотложните аварийно-възстановителни работи.

Предприетите временни ограничения върху правата на гражданите остават в сила.

Около 30 души от Хитрино се събраха на главния път Шумен – Силистра, като поискаха представители на Кризисния щаб да дойдат да разговарят с тях. Ако това не се случи, ще блокират пътя, заплашиха те.

Жителите на пострадалото село настояват за конкретен отговор кога ще могат да се върнат обратно в домовете си, както и колко точно е опасно влизането в селото – има ли изследвания на въздуха, почвата, водата.

На място пристигнаха главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, и кметът на Хитрино Нуридин Басри.

Комисар Николов покани хората на среща в понеделник, на която да разясни как ще приключи операцията по изтегляне на цистерните.

Нуридин Басри информира, че екипи обикалят по къщите и взимат мерки на избитите врати и прозорци, като те ще бъдат подготвени, за да може когато блокадата падне, домовете на хората веднага да бъдат възстановени.

Няма вредни токсични вещества в атмосферния въздух над Хитрино и няма опасност за здравето на хората, обяви пред журналисти директорът на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова.

Продължаваме замерването на чистотата на атмосферния въздух с мобилната автоматична станция, добави тя.

Главният секретар на РЗИ-Шумен д-р Илияна Лозанова отбеляза, че са взети проби от водата на  съседните на Хитрино села – Черна, Добри Войников, Върбак, Тимарево и Сливак. Водата в тези населени места отговаря на изискванията на Наредба 9 за водата за питейно-битови нужди.

В с. Каменяк беше спряно водоподаването, но днес е възстановено, тъй като излязоха трите последователни резултата от взетите проби вода и там водата също отговаря на изискванията, уточни Лозанова.

Управителят на ВиК-Шумен инж. Красимир Марков каза, че от дружеството са спокойни за качеството на водата за питейни нужди, тъй като водоизточниците, които се ползват към момента, се намират на около 5 км. западно и югозападно от Хитрино.

Дава се срок до 15 дни, в които фирмата от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка извън територията на Шумен.