Рубриката за документално кино „В кадър“ ще представи утре (17 декември) от 19:00 часа филма „Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор“. Телевизионният портрет на забележителния български поет и драматург от втората половина на ХХ век е посветен на неговия стогодишен юбилей.

Иван Пейчев се превръща в легенда не само с поезията си, но и заради непримиримостта си с конформизма, посредствеността и обезценяването на идеите. Филмът на обществената медия за първи път регистрира дългогодишното следене и доносничество спрямо поета от страна на Държавна сигурност.  Многобройните документи разкриват една от главните закономерности на литературния живот по онова време: това дали един автор ще бъде издаван, ще има успех и ще получи признание, не зависи от неговия талант и творчество. Отделите на “Държавна сигурност” всъщност решават кой да бъде печатан, да получи известност, награди и литературна слава. Истинско чудо е, че характерът и здравето на Иван Пейчев издържат на изпитанията на времето и литературната полиция. В крайна сметка поетът получава макар и със закъснение заслуженото си място в пантеона на българската литература, редом с най-големите – Ботев, Яворов, Вапцаров.

Документалният разказ включва и спомени за поета на неговия син Петър Пейчев, дъщеря му Антоанета Пейчева-Редуей, литературния критик Божидар Кунчев, поета Иван Теофилов и актьора Досю Досев. Литературният изследовател Пламен Дойнов   разкрива методите, с които Държавна сигурност ръководи в един период на практика литературния живот в нашата страна.

Благодарение на богатия архив от фонда на БНТ, задочно във филма участват поетът Христо Фотев и режисьорът Вили Цанков, уникални кадри от чийто очерк (посветен на 50-атата годишнина от рождението на поета), за първи път ще бъдат показани. Стиховете във филма се изпълняват от самия автор, както и от големия български актьор Руси Чанев.

Филмът е по сценарий на  Марияна Фъркова, оператор е Николай Илиев,  режисьор – Александър Донев, делегиран продуцент – Петя Тетвенска.