karakachanovРеформаторският блок взе третия мандат за съставяне на правителство. От коалицията ще преговорят основно с ГЕРБ и дори очакват да предложат кандидат за премиер. Реформаторите ще потърсят подкрепа и от Патриотите.

„Ако ГЕРБ стоят на позицията, на която бяха преди 10 дена, когато ние щяхме да вземем мандата, няма да има правителство“, смята Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт в студиото на „Денят започва“. По негово мнение правителство ще се направи трудно и мандатът няма да бъде реализиран. На предварителен разговор с Реформаторите Патриотите са заявили своите приоритети в програмата им.

На първо място е темата за ниските доходи на хората, пенсиите. „Гласуваш милиарди за саниране, примерно, милиард след милиард, а казваш, че нямаш 800 милиона да увеличиш пенсиите в България“, каза Каракачанов. Той обясни, че тяхното предложение е минималната пенсия да се увеличи, но за хората, които имат трудов и осигурителен стаж и от там нагоре да постъпателно да се увеличат всички пенсии.

Второто е темата с нелегалната имиграция. От две години Патриотите говорят за това, че не само трябва да се изгради оградата по границата ни с Турция, но тази граница трябва и да се охранява. „Не е нормално да си хвърлил толкова пари за изграждане на ограда по българо-турската граница и камерите да не работят“, заяви лидерът на ВМРО. Той се обяви за сериозна охрана на границата, повече армия, използване на сила и нова теза по отношение на нелегалната имиграция. „България трябва да е генератор на нови политики в Европейския съюз“, смята Каракачанов. Той попита искаме и Европа и България да се заселят с милиони или не искаме.

Третата тема, която поставят Патриотите, е за битовата престъпност. Според тях хората в малките населени места са оставени на произвола на съдбата. „Това са същите тези хора, същите тези пенсионери, за които говорим. От една страна ти си ги оставил с мизерни пенсии, от друга страна при всички тези реформи в здравеопазването си ги оставил и без здравеопазване, тъй като там няда дори един здравен пункт където те могат да получат елементарна медицинска помощ. Оставил си тези хора и на всичко отгоре си ги лишил от възможността да си легнат спокойно и да живеят спокойно в родните си места в една държава, която нарича себе си европейска“, каза Каракачанов.

БНТ, „Денят започва“