bigstock-police-line-22737392-750x375При терористичен акт службите ще имат право да прекъсват всякакъв вид комуникационни връзки в зоната на операциите, както и да изземват и ползват частни автомобили и телефони, ако им потрябват. Това предвиждат окончателно одобрените в четвъртък текстове в Закона за противодействие на тероризма.

Народните представители приеха без съществени дебати закона, който бе внесен от МВР. Гласуването започна в сряда, а за четвъртък бяха оставени само няколко параграфа от проекта.

При антитерористична операция властите ще могат използват “превозни средства на организации, независимо чия собственост са”, когато има нужда от извозване на пострадали.

Службите ще могат да разпореждат спиране на опасни производства, в които се използват взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества.

В зоната на антитерористичната операцията доставчиците на информационни и телекомуникационни услуги ще са длъжни да изпълняват указанията на властите. Законът въвежда правото да спира интернет връзките на определени потребители.

Спецчастите ще имат право на свободен достъп до всякакви сгради. Те ще могат да отстраняват частни охранители, да спират работата на училища и детски градини, както и да прекратяват провеждането на митинги, събрания или манифестации.

Използването на специални разузнавателни средства срещу заподозрени в тероризъм може да продължи до две години. За всички останали подслушването и следенето е лимитирано на шест месеца.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма. В него освен министри и ръководители на служби ще влиза и главният прокурор. Щабът, който ще се ръководи от вътрешния министър, ще се отчита пред премиера, президента и председателя на парламента за изпълнението на конкретни мерки.

Ден по-рано депутатите гласуваха и текстовете, които дават специални правомощия на военните. Армията ще може да арестува, използвайки сила и помощни средства, до пристигането на полицията. Освен това военните ще могат да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства.

При определени условия, на военните се дава право да ползват белезници, електрошокови палки и прибори, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни кучета, халосни патрони и патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми.

Това ще бе възможно само ако е налице въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, при освобождаване на заложници и отвлечени лица, при неизбежна отбрана или след предупреждение срещу лице, което е извършило терористичен акт и оказва съпротива при задържане, или се опитва да избяга.

В закона бе записано, че на името на един човек вече да може да се регистрират и активират само до десет телефонни номера. Ограничаването на броя на сим-картите, които могат да бъдат регистрирани на името на един човек, се налага заради честото им използване при организиране на престъпни актове.