repove„Какво тупане на топката, когато правителството в оставка работи и то ще си остане до 22 януари. Какво означава кабинет за три седмици.” Това заяви заместник-председателят на СДС Костадин Марков, цитиран от “Труд”. Изказването на практика е признание, че целта на вземането на третия мандат за съставяне на правителството от страна на Реформаторския блок, е да бъде спасен президентът Росен Плевнелиев от задачата да състави и назначи трети служебен „коледен“ кабинет. И да се изчака новоизбраният президент Румен Радев да встъпи в длъжност на 22 януари и той да назначи служебно правителство. Както „Труд“ писа, реформаторите са на път да създадат поредния прецедент, използвайки празнотата в конституцията, където не е упоменат конкретен срок за реализиране на третия мандат, за разлика от първите два.

Върховният административен съд нареди повторно преброяване на бюлетините за референдума в 44 секции, пише “24 часа”. Това ще сторят трима експерти по назначена днес от съда експертиза по делото, образувано по жалба на инициативния комитет за референдума, начело със Слави Трифонов срещу обявените от ЦИК резултати. Експертите имат срок от 10 дни да сторят това. ЦИК ще им осигури достъп в сградата си до пликовете и бюлетините от 44-те секции. Вещите лица пък трябва да информират Слави Трифонов кога ще ходят да броят, за да може и Трифонов да присъства. Делото бе заведено т.к. близо 12 000 гласа не достигат за бъдат резултатите от референдума задължителни.

Военните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили, информира “Сега”. Ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт. Това е записано в поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите вчера приеха на второ четене. На проверки на самоличността ще бъдат подлагани не само заподозрените в тероризъм, но и всички, които преминават през организирани от военните контролни пунктове или доближават охранявани от тях стратегически важни обекти, или елементи от критично важна инфраструктура. За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на “сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни”.

България подкрепя продължаване на преговорния процес между Турция и Европейския съюз. Това става ясно от стенограма от днешното правителствено заседание, разпространена от пресслужбата на МС и цитирана от “Стандарт”. Преди дни австрийският външен министър Себастиан Курц заяви в интервю за „Шпигел”, че неговата страна, Холандия и България настояват за спиране на преговорите с Анкара заради масовите арести на учени, магистрати, опозиционни политици и журналисти след опита за преврат. „Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна”, заявява Борисов. Той е категоричен, че „споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм” за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие на отношенията между страните.

Опасни римски свещи, ракети и пиратки се предлагат на непълнолетни по столични пазари, показа проверка на “Монитор”. Наш репортер се натъкна на фрапантен случай на столичния базар „Илиянци“. На репортерка на “Монитор”, която се представи за 17-годишна девойка, бе продадена кутия пиратки куче марка като „компромисен вариант“, след като пожела да си купи по-силни гърмящи артикули, които могат да причинят сериозни наранявания. В друг магазин пък бяха продадени римски свещи, като бе обяснено, че те са малки и можем да ги държим и в ръка. На опаковката обаче такава инструкция липсва.