Сега четете
Румен Радев: България не бива да е враг на Русия

Румен Радев: България не бива да е враг на Русия

rumen-radev-zahapa-mitov-za-krim-otkyde-shte-si-vzemete-viza-ako-iskate-da-otidete-tam-411565

Това заяви новоизбраният президент на България Румен Радев пред френския всекидневник „Монд“. Радев отново посочи, че България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз, но в същото време пак се противопостави на санкциите срещу Русия.

Специалният пратеник на изданието в София Ален Сал пита Радев какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО, тъй като неговите проруски позиции са предизвикали тревоги.
„Имаше опити да бъда дискредитиран по време на преизборната кампания. С Илияна Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз. Исторически и културно България винаги е била европейска. Тя избра стабилен и траен път на проевропейско развитие. Няма да се отклоним от него. Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси“, посочва Радев
Запитан защо се обявява за вдигане на санкциите срещу Русия, Радев посочва, че санкциите не са решение на проблема.
„Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места“, посочва Радев.
От предизборната кампания се запомниха изявленията на Румен Радев, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва. След като бе избран за президент обаче, в поредица интервюта за западни медии Радев акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС.
източник: mediapool.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре