Станко Станков

Станко Станков

Собственикът на “Булмаркет” Станко Станков съобщи, че е поканил експерти от Германия, които да направят собствено разследване на катастрофата в Хитрино.

От компанията са внесли искане в прокуратурата в Шумен да се запази местопроизшествието, без да се преместват цистерните, за да може експертите да си свършат работата, съобщиха БНТ и БНР.

Станко Станков каза още, че очаква да разбере причината за катастрофата от следователите.

По информация на собственика на “Булмаркет”, само за тази година на този прелез край Хитрино са станали други 4 произшествия.

Ако има грешки, които се установят след експертизите и следствието, ние сме готови да понесем вината. Но ако няма такива, искаме да знаем кой е виновен за катастрофата. Моята бърза проверка на този влак не показва никакви нарушения и отклонения от нашия правилник. Работното време е спазвано, инструктажът е направен, влакът е композиран правилно”, каза Станко Станков, цитиран от Нова телевизия.

По думите му, възможните причини за инцидента са три – превишена скорост, повреда в някой от вагоните и повреда в железния път. Записващите устройства на локомотива са иззети от следствените органи, но официални резултати още не са оповестени.

Водещият машинист е един от най-добрите ни машинисти. И той и колегата му са със стаж над 10 години във фирмата“, добави Станков.

Действията по обезопасяването на периметъра около мястото на инцидента в Хитрино продължават, съобщи в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов.

Извозва се горивото, преточва се в цистерни, които са на място, след което предстои да бъдат изведени самите вагони-цистерни от мястото на местопроизшествието. Просто трябва време. За да бъде безопасна процедурата, трябва да се спазват определени технологични правила, обясни Костов.

Главният комисар не се ангажира със срокове за приключването на акцията.