1650305ed92390259050d3f29c95f728Правителството на Испания ще обсъди дали да се откаже от решението на диктатора Франсиско Франко и да се върне към часовото време по Гринуич, съобщи министърът на заетостта Мария Фатима Баниес Гарсия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Първоначално Испания е част от часовата зона по Гринуич, заедно с Великобритания и Португалия.

Преди около 70 години обаче Франко премества времето с един час напред, за да бъде страната “в час” със съюзника си – нацистка Германия.

Според поддръжниците на връщането на часовниковата стрелка с един час назад, това ще подобри ниската производителност на труда в Испания и ще даде възможност за по-добро съчетаване на личния и професионалния живот.

Заради часовата зона испанците имат по-дълго работно време и приключват работа по-късно от останалите европейци.

Министърът на труда заяви пред парламента, че иска да уеднакви работните часове с останалите европейски страни. “Искаме работният ни ден да приключва в шест вечерта и за да постигнем това, ще работим за споразумение с представителите на бизнеса и синдикатите”, заяви Баниес Гарсия.

Народната партия на премиера Мариано Рахой и по-малката партия Сиудаданос (“Гражданите”) договориха реформата през август. Основната опозиционна сила – Испанската социалистическа работническа партия – също подкрепи промяната, което засилва вероятността реформата да бъде приета от силно разделения парламент.